A költségvetési küszöbértékek törvénybe iktatását javasló unós szerződést 25 EU-tagállam írta alá március 2-án Brüsszelben. A paktumot csak Nagy-Britannia és a Cseh Köztársaság nem jegyezte ellen.

A portugál parlament 204 igen, 24 nem szavazattal két tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot. A költségvetési deficit konkrét határértékeiről még meg kell állapodniuk a parlamenti pártoknak, ami hosszadalmas folyamat is lehet, de a paktum ratifikálásával demonstrált politikai egység mindenképpen pozitív jelzés a recesszió-sújtotta ország részéről a nemzetközi befektetői közösségnek. Pedro Passos Coelho miniszterelnök szavaival a törvény elfogadása "azt bizonyítja, hogy nem leszünk hajlandóak megismételni a múltban elkövetett hibáinkat".

Portugália egyike a szuverén adósságszolgálati kötelezettségük teljesítéséhez EU/IMF támogatásban részesült három euróövezeti tagországnak, és egyúttal egyike azoknak a "problémás" euróövezeti perifériális országoknak is, amelyek csak a legnagyobb nehézségek árán lesznek képesek a lefektetett költségvetési küszöbértékeket teljesíteni.

Mielőtt a megszorításoknak köszönhetően újból csökkeni kezdene, Portugália GDP-arányos költségvetési hiánya az idei év végére az előrejelzések szerint 115 százalékra emelkedik a jelenlegi mintegy 110 százalékról. 2010-ben a GDP-arányos költségvetési hiány még 93,3 százalék volt.

A két másik EU/IMF támogatásban részesült ország közül Görögország március 28-án már elfogadta, Írország pedig májusban népszavazásra bocsátja az uniós pénzügyi paktum törvénybe iktatását.

A paktum legnagyobb szorgalmazója Németország még nem ratifikálta a törvényt, mivel az ellenzéki szociáldemokraták gazdasági növekedésösztönző tételekkel kívánják kiegészíteni azt.

Franciaországban a paktum törvénybe iktatása a küszöbön álló elnökválasztás kimenetelén múlik. Sarkozy elnök kihívója a szocialista Francois Hollande ugyanis a német szocialistákhoz hasonlóan gazdaságélénkítő intézkedésekkel kívánja azt kiegészíteni.

A tagországoknál a költségvetési szigort növelő és Brüsszel számára szorosabb ellenőrzési jogosítványokat biztosító pénzügyi stabilitási paktum azt követően lép életbe, hogy legalább 12 tagország parlamentje ratifikálta azt. Az előírt küszöbértékek átlépése a 25 tagország által aláírt paktum értelmében automatikus szankciókat von majd maga után. A tagországok a költségvetési deficitje eszerint a GDP legfeljebb 3,0 százaléka lehet, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.