A Raiffeisen Bank International AG beleegyezett, hogy eladja fehéroroszországi leányvállalatát egy olyan ügylet keretében, amely a záráskor mintegy 800 millió euróval csökkenti a nyereségét.

A Bloomberg beszámolója szerint az osztrák bankcsoport eladja a Priorbank JSC-ben lévő 88 százalékos részesedését az Egyesült Arab Emírségekben székelő Soven 1 Holding Limited részére, az ügylet lezárása az év végére várható. A bank a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozta nyilvánosságra.

Az ügylet körülbelül 5 bázisponttal csökkenti a Raiffeisen Oroszország nélkül számított CET1-mutatóját, amely a bank leginkább figyelt, az osztalékfizetés meghatározásához használt tőkemérője.

Az eladás része a Raiffeisen azon törekvésének, hogy elhagyja az orosz és a fehérorosz piacot Oroszország Ukrajna elleni inváziója után. Orosz egységének részvényeit a hónap elején befagyasztotta egy kalinyingrádi bíróság.

A tranzakció befejezésével az RBI sikeresen kilépett a fehérorosz piacról, és ezáltal csökkentette működési összetettségét a kelet-európai kockázatmentesítési stratégiájával összhangban

– áll a bank közleményében.

Itt a vége, a Raiffeisen újabb drasztikus lépésre szánta el magát

Felfüggesztik a devizaátutalásokat az orosz piacon.