Az átfogó fogyasztói hangulatindex 90,0 pontra süllyedt a februári 91,7 pontról. Elemzők javulásra, 92,2 pontra számítottak.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 105,6 pontra csökkent az előző havi 106,8 pontról, miközben elemzők 107,0 pontra számítottak. A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 80,0 pontra esett a februári 81,9 pontról. Elemzők 82,3 pontot vártak.

Az egyéves és az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás egyaránt 2,7 százalékra emelkedett a februári 2,5 százalékról.

A fogyasztói hangulat romlása a gazdasági kilátások miatti aggodalmaknak, valamint a gázáremelési várakozásoknak tudhatóak be - véli Richard Curtin, a felmérés vezetője. A fogyasztók nem számítanak recesszióra, de már arra sem, hogy a gazdaság teljesítménye felülmúlja az utóbbi két év 2,4 százalékos növekedését.

A személyes pénzügyi helyzettel kapcsolatos várakozások viszont erősek maradtak, és ami a legfontosabb, a fogyasztók bíznak abban, hogy a lassuló gazdasági növekedésnek nem lesz érzékelhető hatása a foglalkoztatottságra. A legfrissebb adatok alapján arra lehet számítani, hogy a személyes kiadások idén éves szinten 2,7 százalékkal növekednek.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató a lakossági fogyasztás változásának becsléséhez. A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.