A múlt hét végi ígéret ellenére nem sikerült áttörést elérni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hétfői genfi tárgyalásán a világkereskedelmet megkönnyítő egyezményről, így a 159 tagország illetékes minisztereire maradt az utolsó szövegrészletek egyeztetése. Ha ők sem járnak sikerrel a jövő hónapban Baliban tartandó tanácskozásukon, akkor ismét kudarcot vall a WTO. A következő miniszteri szintű értekezlet két év múlva esedékes.

Az egyezmény a vámprocedúrák leegyszerűsítését és egységesítését ígérte, ami felgyorsíthatná és olcsóbbá tehetné az ügyintézést. Emellett elhárították volna a mezőgazdasági termékek forgalmazásának útjában álló akadályok egy részét. A megállapodásra az adott esélyt, hogy a 2001 óta húzódó úgynevezett dohai tárgyalási fordulóból kimazsolázták azokat az elemeket, amelyekben van esély az egyezségre.

"Gyilkos" értekezlet

A sikeres megállapodás 960 milliárd dollárral dobhatná meg a világgazdaság GDP-jét, 221 millió munkahelyet teremtene, ebből 18 milliót a fejlődő országokban - állítja az International Chamber of Commerce szakmai szervezet. Emellett visszaállítaná a WTO-ba vetett bizalmat - a szervezetet a keretein belül több mint egy évtizede eredménytelenül folyó tárgyalások miatt sokan haszontalannak tartják.

Roberto Azevedo, a WTO brazil főtitkára tízhetes kíméletlen tanácskozássorozatra kényszerítette a tagországok diplomatáit. Ennek eredménye volt a hét végére kiizzadt, majdnem teljes megállapodástervezet. Az utolsó tárgyalási kör hétfő reggel ért véget anélkül, hogy kész szövegjavaslatot tehetnének le a miniszterek asztalára.

Az egyik résztvevő arról számolt be, hogy kilenc órát töltöttek el egyetlen paragrafus tárgyalásával. Ő jellemezte halál közeli élményként értekezletet. A megoldatlan kérdések között maradt az indiai élelmiszer-tartalék ügye, amelyre nem vonatkoznának a WTO állami támogatással kapcsolatos szabályai. A közép-amerikai országok nem szívesen mondanának le a vámbrókerekről, akik átvezetik a cégeket az vámügyintézés útvesztőjén, az USA pedig nem szeretné feloldani Kubával szembeni négy évtizedes kereskedelmi blokádját.