A járványhelyzet október első hetének elején valamivel jobb volt, mint szeptember végén, de mivel a fertőzési számok továbbra is magasak, 7000 körüliek naponta, a szerbiai egészségügyi válságstáb szigorításokat javasolt - derül ki Ana Brnabic miniszterelnök szavaiból, amiket a vajdasági Szabad Magyar Szó idézett. A múlt héten ugyanebben az időben a legrosszabb napon 8500 új fertőzöttet találtak

Ez azt mutatja, hogy a számok összességében stagnálnak. Ami pozitív, hogy a kórházban ápoltak száma csökkenő tendenciát mutat. A válságtörzs egészségügyi csapata sokkal szigorúbb intézkedéseket követel a jelenleginél, azaz a zárt helyiségekben kötelező maszkviselést, és szabadtéren is, amennyiben nem tartható a védőtávolság.

Az egészségügyi csapat azt kérte, hogy tíz napon át csak öt személy vagy annál kevesebb részvételével zajló rendezvényeket engedélyezze a kormány, illetve, hogy a nem létfontosságú üzletek 17 óráig tartsanak nyitva. Szerbiában eddig 2,9 millió ember kapta meg a védőoltást, ami 53 százalékos átoltottságnak felel meg.