A Telegraph írta meg, hogy az Egyesült Királyságban akár néhány éven belül is több ezer szárazföldi (onshore) szélturbina megépítését segítheti a kormány az újraértelmezett energiastratégiája alapján.  A lap értesülése szerint a londoni kormány mindettől az ország nagyobb fokú energiafüggetlenségét várja, és a nekibuzdulás olyannyira komoly, hogy a 2035-re eredetileg tervezett 15 GW onshore szélerőműves kapacitást 45 GW-ra emelhetik.

Az elképzelés az, hogy mintegy 7000 turbina megépítését ösztönözné a kormány például azáltal is, hogy biztosítsa a zöldenergiás platformok gyorsabb hálózatra csatlakozását és könnyítsen a pénzügyi és tervezési regulákon és megkötéseken.

A miniszterelnök, Boris Johnson várhatóan a héten dönt a javaslatokról, arról, hogy az oroszok ukrajnai háborújával, illetve  az energiaár boommal összefüggésben mindezeket az energiafüggetlenségről szóló kormánystratégia részévé teszi-e. A helyzet nem csak azért nem egyszerű, mert Johnson korábban „fehér sátáni malmoknak” nevezte a szélturbinákat, hanem azért is, mert a kormánya miniszterei korábban heves ellenállást tanúsítottak a szárazföldi szélenergia térnyerése ellen.