Egyre több pénzt öntenek a tőkebefektetők a szélenergia-projektekbe, a kormányok támogatása nélkül ez azonban kevés – számol be róla a WindEurope.

Tavaly összesen 41 milliárd eurót fektettek be szélerőművekbe Európában. Ez a pénz összesen 25 gigawattnyi (GW) szélenergia termelés növelésére volt elég, ami rekordnak számít, de nem elegendő az európai energiabiztonság megteremtéséhez és a vállalt klímacélok teljesítéséhez.

A RePowerEU-program keretein belül az Európai Unió a jelenlegi 190 gigawatt termelésről 510 gigawattra szeretné növelni a szélerőművek termelését a következő nyolc évben. Ez azt jelenti, hogy minden évben legalább 39 gigawattot termelő szélerőmű-farmot kellene építeni a kontinensen.

Ez nem lehetetlen a WindEurope szerint, mivel a szélenergia egyre vonzóbb a befektetők számára.

Csakhogy egyelőre nincs elég projekt, amelybe befektethetnének, és ennek a legfőbb oka az, hogy az  engedélyeztetési eljárás hosszú és nehézkes. Ezért a WindEurope szerint a kormányoknak és az Európai Bizottságnak egy egyszerűbb, átláthatóbb szabályozási keretrendszert kellene kialakítania, amivel ez a szűk keresztmetszet felszámolható, a beruházások pedig felgyorsíthatóak.

Ha a szabályozók visszamenőleg változtatják meg a támogatási rendszereket, az rombolhatja a befektetői bizalmat. Az iparági szervezetnél úgy látják, hogy márpedig az Európai Bizottság jelenleg nem támogatja eléggé a szélenergia hasznosítását, a helyreállítási alapból pedig nem fordítanak elég pénzt a megújuló energiaforrások kapacitásnövelésére.