Néhány hete írtuk csak meg, hogy Finnország is azon bezzeg országok sorába lépett, ahol az energiamixben a megújuló energiaforrások aránya átlépte az 50 százalékos lélektani határt.  A finnek sikerének egyik kulcsa az volt, hogy évekkel ezelőtt "ráfordultak a szélre". E ráfordulásnak most van egy újabb, elgondolkodtató példája.

A WindPowerMonthly számolt be arról, hogy a Fortum és az Uniper 380 megawattos (MW) új, szárazföldi (onshore) szélerőműves központ építésébe kezd Finnországban. Az egyelőre nem derült ki, hogy ki lesz a projektbe a műszaki-technológiai beszállító (valószínű, hogy a Siemens Gamesa lesz az, mivel gyakran együtt dolgoznak az Uniperrel), illetve hogy a két helyszín között hogyan osztják majd el a 380 MW kapacitást. Azonban az egyértelműen igen, hogy a felek arra készülnek, hogy az 56 tételből álló, átlagban 6,7 MW teljesítményre képes turbinákat legkésőbb 2024 második negyedévében rákapcsolják a hálózatra.

A projekt tulajdonosi háttere alapján a finn állami tulajdonú fejlesztő, a Fortum 60 százalékos, a szintén finn Helen közműszolgáltató pedig 40 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd a szélerőműves cégben, amelyet a német Uniper épít fel, üzemeltet és szervizel majd.

A megállapodásnak az is fontos része, hogy az itt megtermelt árammennyiség 40 százalékát a Helen fogja megvásárolni, a többit a piacra viszik. A Fortum és az Uniper úgy számol, hogy a 380 MW-os szélerőmű-komplexum évente 1,1 TWh körüli árammennyiséget fog tudni megtermelni. Azt már egy éve bejelentették, hogy hosszabb kapcsolatra készülnek: együtt dolgoznak majd a szárazföldi szél-, illetve napenergia beruházásokon, melyek méretét 2025-ig 1,5-2,5 GW-ban határozták meg.

A 380 az sok vagy kevés?

A most egy projekt során építeni tervezett 380 MW önmagában nagyobb termelői méret, mint a teljes  magyarországi (329 MW), igaz nálunk több mint 10 éve nem engedélyeztek új szélpark építést, miközben Finnországban éppen az utóbbi évtizedben gyorsult fel e kapacitások rendszerbe építése. Utóbbi mérete mostanra megközelíti a 2500 MW-ot. 

A finn szélerőművek 2020-ban megközelítőleg 8 TWh (7 938 GWh) villamos energiamennyiséget adtak a hálózatra. Ez a mennyiség már a magyarországi áramtermelés teljes méretével is összevethető, mely 2020-ban 34,6 TWh volt.