A legalacsonyabb megélhetéshez szükséges bérek Európában címmel indított projektet a tavalyi év folyamán a szerbiai Emancipációs Politikáért Központ kutatóintézet - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A cél az volt, hogy bemutassa a reális költségeket az európai országokban és egyben rámutasson a hatalmas különbségre, ami a hivatalos minimálbér és a reális költségek között.

A különbség pedig valóban hatalmas, hiszen Európa ezen régiójában a minimálbér mindössze a költségek negyedét fedk, vagyis a negyedét annak, ami az alapvető élethez kellene egy munkásnak és családjának.

A helyzet majdnem olyan rossz, mint volt

A központ 2018-as felmérésre azt mutatta, hogy a megélhetéshez 98 030 dinár kellene, míg a minimálbér ennek mindössze 25 százaléka volt. A 2021-es költségek alapján most frissítették ezeket az adatokat, amelyekből kiderült, hogy a megélhetéshez jelenleg 114 752 dinárra (395 ezer forint) van szükség, ez pedig azt jelenti, hogy jelenleg a minimálbér ennek 28 százalékát fedi.

Az élethez szükséges bér alapvető emberi jog. Annak minden esetben fednie kellene a szükséges élelmiszerre, ruházkodásra, közlekedésre, kommunikációra, kommunális szolgáltatásokra, oktatásra, kultúrára, egészségügyi ellátásra, tisztálkodásra, pihenésre szánt költségeket.