Szerbiának legkevesebb 1 milliárd euró veszteséget okozna az Oroszország elleni szankciók bevezetése, ami tönkretenné a gyümölcs-, zöldség- és tejtermelőket, s ezt nem vállalhatja - jelentette ki Alekszandar Vucsics miniszterelnök. Rámutatott, hogy a veszteség még sokkal nagyobb lehet, ha válaszul Moszkva felemelné a gáz árát. Hangsúlyozta, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, de jó, komoly és felelősségteljes állami politikát kell folytatnia - írta a Tanjug hírügynökség.

Ellenben az, hogy nem csatlakozik Nyugat-Európához óriási üzleti lehetőséget nyújt az országnak. Zseljko Szertics, a szerb kereskedelmi kamara (PKS) elnöke rámutatott, hogy elsősorban szilvát szállíthatnak az orosz piacra, de jók az esélyei más mezőgazdasági termékeknek és édességeknek is. Máris megkezdték a felkutatását azoknak a vállalatoknak, amelyek exportképesek lehetnek anélkül, hogy ez veszélyeztetné az uniós és más országokkal szemben vállalt kötelezettségeiket.

Tavaly 768 szerb cég exportált Oroszországba. Kilátásaikat erősíti, hogy különleges megállapodásul van az oroszokkal, akik lehetőséget adhatnak arra, hogy a szerb áruk többségét ne terhelje vám és külön adó. Tavaly az Oroszországba irányuló szerb élelmiszer-export értéke 185 millió dollár volt. Összehasonlításul: Magyarország Oroszországba irányuló agrár- és élelmiszerexportja 2013-ban 320 millió dollár volt, ebből mintegy 190 millió dollárnyi mennyiséget sújt a tilalom.