Nemcsak az orvosok, hanem az ápolók és a mentősök is magasabb fizetést követelnek, ám a beígért június végi határidőig nem érkezett ajánlat a kormánytól, ezért a nővérek is csatlakoztak a tömeges felmondásokhoz Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó. Az orvosok már április elején bejelentették a sztrájkkészültséget. Szeptemberben további tárgyalásokat folytatnak majd a kormánnyal, ám ha nem sikerül dűlőre jutni, akkor felfüggesztik a munkát.

Tömeges felmondások előtt állunk, amit csak úgy lehet megállítani, ha a kormány intézkedik és rendet tesz a szlovák egészségügyben – mondta Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke. Az orvosok összesen nyolc követelést terjesztettek a kormány és a miniszterelnök elé, melyek között a kórházak arányos finanszírozása, illetve az egyetemek orvosi karainak támogatása is szerepel.

Az ápolók kevésbé aktívak

Az ápolók szintúgy aláírták a tömeges felmondással kapcsolatos szándéknyilatkozatot, sztrájkra kész létszámuk azonban egyelőre alacsonyabb, mint az orvosoké. Tudunk olyan ápolókról, különösen Pozsony megyében, akik aláírták a lemondási szándéknyilatkozatot. Ebben támogatom őket – közölte Lukáš Kober, a Szlovák Nővérkamara (SKSaPA) irodavezetője.