A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által ismertetett felmérésből kiderül, hogy Szlovákiában a munkavállalók kétharmada számára komoly problémát jelent, hogy kijöjjön a fizetéséből a hó végén, az anyagi nehézségekkel pedig leginkább a közép-szlovákiai régióban küzdenek a munkavállalók – számol be az MTI.

Az idén tavasszal több mint ezer résztvevő megkérdezésével készült felmérés alapján a szlovákiai munkavállalók 59 százaléka nehezen jön ki bevételéből fizetéstől fizetésig, 21 százalékuk számára pedig rendkívül komoly problémát jelent a megélhetési költségek fedezése.

Az adatok továbbá azt mutatják, hogy Szlovákiában a munkavállalók többsége elégedetlen a munkahelyével, és csupán 37 százalékuk elégedett a munkájával. A munkahelyükkel elégedetlenek a legnagyobb arányban a 25 évesnél fiatalabbak közül kerültek ki. A közvélemény-kutatásban a szlovákiai munkavállalók többsége, 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a beosztásából és munkaleírásából adódó kötelességeit meghaladó munkát végez.  Ebből kifolyólag a munkavállalók nagy része rendszeresen vállal extra munkaórákat: a szlovákiai munkavállalók 45 százaléka rendszeresen túlórázik, 37 százaléka pedig időnként.

A túlórákból adódó többlet a megkérdezettek több mint egyharmada számára bevételeinek jelentős részét alkotja.