A közös európai valuta egy éve nem látott mélypontra gyengült a dollárral szemben, miután a befektetők igyekeznek kiszórni euróikat az Európai Központi Bank (ECB) várható monetáris enyhítési lépései - azaz a pénzkínálat növelése, következésképpen a valuta értékének csökkenése - előtt. Csak egy olyan elemző akadt a CNBC körkérdésére válaszoló szakértők között, aki szerint gyorsan megfordulhat a trend.

A keddi kereskedésben 1,3178 dollár/euróra gyengült az európai valuta - utoljára 2013 szeptemberében jegyezhettek fel ilyen alacsony átváltási arányt a statisztikusok. A svájci frankkal szemben 2013 januárja óta nem látott szintre, picivel 1,21 frank alá alá gyengült az euró.

Hol lehet az alja?

A háttérben Mario Draghi ECB-elnök galamb hangulatúnak minősülő pénteki előadása húzódik meg, amelyből a befektetők arra következtetnek, hogy a küszöbön áll az újabb monetáris enyhítés. A hét első két napjának eseményei, a német üzleti bizalom gyengeségéről árulkodó mutató megjelenése, illetve a franciaországi kormányválság, csak megerősítették ezt a várakozást.

Eközben a Wall Street-i spekulánsok növelték short, azaz az árfolyam esésére számító európozícióikat - derült ki a tőzsdefelügyelet adataiból. A nettó shortolások száma 2012 július vége óta nem volt olyan magas, mint most. A héten várhatóan még többen lesznek azok, akik az euró gyengülésén akarnak keresni.

Az európai valuta árfolyama tovább morzsolódhat le az 1,3000-s szint felé, amivel elvesztené az elmúlt két évben elért erősödése felét. Az euróért 2012-ben 1,2042 dollárt kellett adni, míg idén korábban az árfolyam elérte az 1,3993-as szintet is - emlékeztet Michael Hewson piaci stratéga. Marshall Gittler, az IronFX devizastratégája úgy látja, hogy a 1,3185-ös szint átlépése után a 3,1000-s árfolyam lehet a következő ellenállási szint.

Vigyázat, fordul!

Az ECB a jövő héten tartja szokásos havi kamatdöntő ülését, amelyen piaci várakozások szerint még nem dönt mennyiségi monetáris enyhítési lépésekről, azaz hitelek és kötvények vásárlásáról, vagy kedvezményes kölcsönök nyújtásáról. Ugyanakkor a Nomura szakértői megkockáztatják azt a prognózist, miszerint az európai jegybank döntéshozói tovább mérsékelhetik a bank 0,15 százalékon álló alapkamatát, illetve hozzányúlhat más kamataihoz is.

Szembe megy a trenddel Greg Matwejev, a Nowedge brókercég devizaügyleteiért felelős vezetője, aki egészen más véleményen van. Szerinte a piac erősen megbillent, ezért a jövő hét kiegyenlítődést hozhat, azaz az euró árfolyama újra teszteli az 1,3440-es szintet. Draghi nagyon sokat elért szimpla fecsegéssel, amit nagyon jól csinál. Emiatt a szakértő arra számít, hogy ezt fogja folytatni.