Az ápolók egy része felvette a munkát Libériában, ahol az alacsony keresetek miatt sztrájkot szerveztek az életüket nap mint nap kockáztató egészségügyi dolgozók - jelentette a BBC. A teljes kép ugyanakkor meglehetősen zavaros, ugyanis sok olyan ápolóról érkezett hír, aki hallgatott a munkabeszüntetést szervező szakszervezet sztrájkfelhívására. Libéria a nyugat-afrikai Ebola-járvány legsúlyosabban érintett országa.

Eddig 95 egészségügyi dolgozó vesztette életét csak ebben az országban és a szakszervezetek azzal vádolják a kormányt, hogy ennek az elégtelen védőfelszerelés az oka. A sztrájkolók nevében azt követelik, hogy emeljék az Ebola ellen küzdő ápolók kockázati prémiumát havi 700 dollárra (169 ezer forint) a jelenlegi kevesebb, mint 500 dollárról (120 ezer forint). A dolgozók alapfizetése 200-300 dollár (48-72 ezer forint).

Az érdekvédők vezetője, George Williams azt mondta, hogy a kormány kényszerítette a dolgozók egy részét munkára, de egyelőre nem tudják pontosan, mennyire hatékony a sztrájk. Ezt megelőzően az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy nem tudják emelni a béreket, mert nincs rá pénze az országnak. A munkabeszüntetésnek viszont súlyos negatív következményei lesznek. Libériában 50 orvos jut a 4,2 milliós népességre, azaz százezer emberenként egy - derül ki az Afri-Dev.Info egészségügyi és szociális ügynökség adataiból.

Megbénuló államok

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója arra figyelmeztetett legutóbbi nyilatkozatába, hogy a járvány már egyes amúgy is lerongyolódott társadalmak túlélését veszélyezteti. Még soha nem tapasztaltam azt, hogy egy fertőző betegség ilyen erősen hozzájárult volna egy állam tehetetlenné válásához - tette hozzá.

Szavai mögött olyan tények húzódnak meg, mint hogy hat hónappal a nyugat-afrikai Ebola-járvány kitörése után még mindig csak a betegek negyedét tudják megfelelő betegágyon elhelyezni. Libériában el kellett halasztani az esedékes választásokat, mert a szavazóhelyiségek előtt sorban álló emberek megfertőzhették volna egymást. A három legsúlyosabban érintett országban, Libérián kívül Guineában és Sierre Leonéban élelmiszerhiány alakult ki, a piacok egyes országrészekben megszűntek.