„A Kanári-szigeteknek van határa” jelszó alatt a lakosok egyszerre tüntettek Gran Canarián, Tenerifén, La Palmán, Fuerteventurán, Lanzarotén és El Hierron, a szigetek idegenforgalmi modelljének megváltoztatását követelve.

A tenerifei Playa de las Americas strandján a tüntetők a turisták napozásakor jelentek meg a parton, és azt skandálták: „Ez a strand a miénk”.

Az aktivisták azt állították, hogy a látogatók milliói évente kimerítik a korlátozott természeti erőforrásokat, például a vizet, és károsítják a környezetet. A spanyol kormány szerint legalább 8 ezer ember vett részt a megmozduláson.

Január és szeptember között 9,9 millió turista látogatott el a Kanári-szigetekre a spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint, 10,3 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában. A szigetek lakossága tavaly 2,2 millió volt.

Változásra van szükség a turisztikai modellben, hogy gazdagságot hagyjon itt, hogy értékelje azt, amivel ez a föld rendelkezik, mert gyönyörű

mondta a 32 éves Sara Lopez vasárnap a Reutersnek Gran Canarián.

Az idegenforgalomtól függő Spanyolországban idén többször is tiltakoztak a túlzott turizmus ellen Barcelonában és más népszerű nyaralóhelyeken, például Mallorcán és Malagán.

A Kanári-szigetek regionális kormánya törvénytervezetet készített, amelyet várhatóan még idén elfogadnak, hogy szigorítsa a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szabályokat, miután a helyiek panaszkodtak a lakáspiacról kiszorult lakosok miatt.

Az újonnan épült ingatlanokat kizárják a rövid távú bérbeadás piacáról, az engedéllyel rendelkező ingatlantulajdonosoknak pedig öt évük lesz arra, hogy megfeleljenek az előírásoknak, amelyek között szerepel, hogy a szomszédoknak joguk van kifogást emelni az engedélyek ellen.

A Kanári-szigetek azután döntött a turista lakásbérlők visszaszorításáról, hogy az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a számuk.

Szombaton több száz tüntető vonult utcára Valenciában, hogy megfizethetőbb lakhatást követeljen, mondván, hogy a turisták által bérelt lakások felhajtják az árakat.