Újra nagy mennyiségű radioaktív víz jutott ki a környezetbe a fukusimai atomerőmű romjaiból. A létesítmény több reaktora leolvadt a 2011. márciusi földrengésben és cunamiban. Ezeket ma is hűteni kell, ám az radioaktívvá váló hűtővíz raktározására szolgáló medencéket sebtében állították fel az erőmű körül, ezért újra és újra hol szivárognak, hol ömlik ki belőlük a szennyezett víz.

A munkások tegnap azt jelentették, hogy az egyik medencét túltöltötték, miután rosszul becsülték fel tárolókapacitását. A túlfolyás eredményeként 430 liter szennyezett víz került a környezetbe, majd vélhetően eljutott a Csendes-óceánba. Bizonyos radioaktív anyagokból a megengedettnél több tízezerszer több van a kiömlött vízben.

Úgy tűnik, hogy a létesítmény tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató nem képes javítani a létesítmény biztonságát - idézte a Reuters Suga Josihide a japán kormány kabinetfőnökét. A szennyezett víz megtisztítása technikailag lehetséges, de drága, és gondoskodni kell a leolvadt reaktorok hűtésére szolgáló tartós megoldásról.

A tokiói kormány a nyáron jelentette be, hogy beszáll a kárelhárításba. Az anyagi támogatás mellett vállalja annak a rendszernek a kiépítését, amely az Északi-sarkkörön túli területeknek megfelelő állapotba fagyasztja le a földet a kritikus helyek környékén.