Újabb árnyék vetül az olimpiára azt követően, hogy a Zika-fertőzés lehetősége, a szennyezett víz és a gyenge közbiztonság miatt sokan megkérdőjelezték a brazil város felkészültségét a játékok megrendezésére. Ezúttal az a vád éri a rendezőket, hogy cenzúrázzák a szurkolók véleménynyilvánítási jogát - írta Washington Post.

Kétszer távolítottak el a lelátókról olyanokat, akik a Michel Temer ideiglenes brazil államfő eltávolítását követelték a hatalomból. Az esetekről készült videók bejárták a közösségi médiát, sokan elutasították a helyi rendfenntartók fellépését.

Ezt megelőzően is előfordult, hogy a világeseménnyel összefüggő rendezvényeken, így az olimpiai láng körbehordozása és a nyitóünnepség alatt, a stadionon kívül demonstrációk voltak.

Lehurrogták

Temer egyre népszerűtlenebb, miután május közepén a Dilma Rousseff államfő ellen indított, vitatott impeachment eljárás nyomán átvette az ország irányítását. Egy múlt hónapban készült közvélemény-kutatás szerint a braziloknak csupán 14 százaléka támogatja az ideiglenes elnököt. Ez csak egy százalékponttal több Rousseff utolsó, áprilisi népszerűségi adatánál. A nyitóünnepségen a közönség egy része pfujolva fogadta Temer fellépését.

Csendes események

A két eset nem a legnagyobb érdeklődésre számot tartó versenyek valamelyikén történt. Az egyik demonstrálót az íjaszat döntőiről vezették ki a brazil Nemzeti Erő uniformist viselő emberei. A tiltakozó mindössze egy papírt tartott fel, amelyen a "Temer out" (Temer, takarodj!) felirat szerepelt.

Egy órával később Pedro Freire 35 éves riói filmrendező, aki a közelben ült, Temer out felkiáltásra ragadtatta magát, mint később mondta, megtelt a lelke hazafias érzelmekkel. Az előbbi férfit később visszaengedték a lelátóra azzal, hogy megígértették vele, nem folytatja a demonstrációt.

Freire filmre vette a fejleményeket, vállalva, hogy egyedül ő kiáltotta, hogy a Temer, takarodj! Az eseményt úgy jellemezte, hogy a jelenlévők újra a diktatúra keserű ízét érezhették a szájukban. (Brazíliában 1985 előtt húsz éven át katonai diktatúra regnált.)

Mídia Ninják

A második demonstrációt a Mídia Ninja független médiaközösség tagjai hajtották végre az USA-Franciaország női labdarúgómeccsen. Kevéssel a félidő előtt kilenc aktivista ugrott talpra olyan pólókban, amelyeken Temer, takarodj! portugál változata, a fora Temer volt olvasható. Ezután a "Come back democracy! feliratot tartották a fejük fölé.

Később páran csatlakoztak a környezetükből a hangos tiltakozáshoz. A rendőrség azzal fenyegette meg a résztvevőket, hogy videóra vették az akciójukat, amelyen a jól látható az arcuk - mondta a 23 éves Gabriela de Paula, a Mídja Ninja egyik részt vevő tagja. Ez a cenzúra egy formájának értékelhető.

Mi a tilos?

A szervezők egy még májusban, Rousseff irányítása alatt elfogadott törvényre hivatkoznak, amely tiltja minden politikai vagy vallási demonstráció tartását a játékok helyszínein. Fernando Fernandes riói jogász azonban úgy véli, hogy az alkotmány szabályai az érvényesek, amelyek garantálják a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Emellett szerinte akkor is cenzúrát követtek el a hatóságok, ha figyelembe vesszük a három hónapja elfogadott jogszabályt. Az ugyanis a tiltakozózászlók használatát tiltja, nem a mindenféle feliratot tartalmazó papírok feltartását.