Legkevesebb négy harckocsit láttak szemtanúk az egyiptomi elnöki palota körül ma reggel, a tankok azokon az utcákon jelentek meg, amelyeken a Mohamed Murszi elnököt támogató, illetve az ellene fellépő demonstrálók összecsaptak a hajnali órákban - jelentette a Reuters. Három gyalogosokat szállító harci jármű is megjelent a színen miután a tüntetők két csoportja szerda délután egymásnak esett és egész éjszaka küzdött egymással. Reggelre alább hagytak az indulatok és az utcákon nyugalom volt.

Az éjszakai csata ugyanakkor nem múlt el nyom nélkül: az forgalom az úttesten heverő kövek között haladt, amelyek hajigálásával a felek korábban igyekeztek egymás tudtára adni, milyen mélyen vitatják a másik álláspontját. A helyiek elmondása szerint a katonai akció résztvevőin a Republikánus Gárda elitegység egyenruháját látták - ennek az alakulatnak kötelessége védeni az elnököt és az állam intézményeket.

Murszi támogatói közül több százan a helyszínen maradtak és pokrócba burkolózva igyekeztek kipihenni a csetepaté fáradalmait, illetve halkan olvasták a Koránt. Egyikük a Reuters helyi tudósítójának elmondta, hogy szerintük egyedül Mursi hozhat legitim döntéseket az ország sorsáról, mivel ő Egyiptom megválasztott elnöke. Az államfő ellenfelei szerint azonban ez nem jogosítja fel arra, hogy a demokráciát korlátozó hatalommal ruházza fel magát.