Az első becslések szerint tavaly újabb rekordot ért el a közvetlen külföldi befektetések összege Kínában - jelentette az Új Kína hírügynökség. A pekingi kereskedelmi minisztérium szerint az év végére az első 11 hónapi adatai alapján 126 milliárd dollárnyi tőke érkezhetett az országba. Kína először 2014-ben hagyta le az Egyesült Államokat, mint a legtöbb külföldi befektetést vonzó ország, 119,6 milliárd dollárral.

Marad a nyitottság

Az első 11 hónap 114 milliárdot hozott a nem-pénzügyi befektetésekben, ami 7,9 százalékkal több a tavalyi azonos időszakénál. ( Különösen jelentős ez az eredmény annak fényében, hogy 2014-ben mindössze 1,7 százalékkal emelkedtek a külföldi befektetések, a legkevesebbel 2012 óta.) Ez alatt közel 24 ezer vállalkozást alapítottak külföldi tőkével, 11 százalékkal többet mint 2014-ben. A minisztériumi nyilatkozat szerint a kínai kormány irányításának köszönhetően az FDI egyre nagyobb része irányult a szolgáltató szektorba és a fejlett technológiákba.

Hszi Csin-ping kínai elnök egy nemzetközi konferencián hangsúlyozta, hogy országa nyitva tartja kapuját a külvilág számára, és nem változtat a külföldi befektetésekkel kapcsolatos politikáján.