A Moody's ronthatja 15 európai ország 87 bankjának hitelbesorolását, mivel úgy látja, hogy a kormányok az adósságválság miatt egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a pénzintézetek támogatását. Az alárendelt kölcsönök esetén egy-két osztályzattal vihetik lejjebb az adósságok minősítését - jelentette a Bloomberg.

Magyarország megint nem ússza meg?

A legsúlyosabb csapásra a spanyol, az osztrák, az olasz és a francia pénzintézetek számíthatnak, amelyek közül nem egynek van magyarországi leányvállalata. A Moody's felülvizsgálja a BNP Paribas SA, a Société Generale SA - a két legnagyobb francia bank -, az UniCredit S.p.A. - Olaszország legnagyobb pénzintézete -, és a legnagyobb spanyol bank, a Banco Santantander SA adósságaira adott osztályzatát. A célkeresztben van a svájci Crédit Suisse AG és az UBS AG is.

A döntéshozók egyre erősebb fasírtba kerülnek: választaniuk kell, hogy országaik bankrendszerét igyekeznek megvédeni vagy közvetlenül az államháztartás egyensúlyát biztosítják - érvel a Moody's. A Société Generale adatai szerint az európai bankok jövőre 60 százalékkal csökkentik kötvénykibocsátásukat. Összesen 50 milliárd euró értékben dobhatnak piacra papírokat szemben az idei 121 milliárddal, ami maga is negatív rekord az euró bevezetése óta.