Ukrajna déli tartományát, a Herszon régiót, amelyet az orosz hadsereg az invázió első heteiben foglalt el, szeptemberre visszafoglalják az ukrán erők – állította az ukrán televíziónak nyilatkozva a Moscow Times tudósítása szerint Szerhij Hlany, a tartomány kormányzójának egyik tanácsadója. Az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben a nyugati hosszú távú tüzérségi eszközöknek köszönhetően már visszafoglalt területeket a déli tartományban.

Azt mondhatjuk, hogy elértük a fordulópontot a harctéren - mondta a magabiztos tanácsadó. Szerinte a mostanában elért sikerek azt mutatják, hogy ezen a fronton az ukrán hadsereg fölénybe került az orosz megszállókkal szemben. Úgy véli, hogy a védekezésből immáron átváltanak ellentámadásba.

Akadályozzák az utánpótlást

A tanácsadó úgy tudja, hogy sikerült csapást mérni két hídra a Dnyeper folyón, ami elvágja az orosz hadsereget alapvető utánpótlási útvonalától. A folyó ezen a részen egy kilométer széles, így a hidak kiváltása gigantikus feladat. Emellett az orosz hadianyagraktárakra és parancsnoki posztokra is lecsaptak, amivel előkészítettek egy szárazföldi offenzívát.

A következő feladat pontos találatokkal kimozdítani az oroszokat a fronton elfoglalt pozícióikból. A tanácsadó megjegyezte, hogy az ellenségük nem tudta kijavítani az Antonivka közúti hidat, így nem tudnak nehéz fegyvereket szállítani a déli frontra Herszon városának katonai megerősítésére. A tartományi fővárost március 3-án foglalták el az oroszok.