Az ukrán állami vagyonalap nyilvánosságra hozta annak a 45 szénbányának a listáját, amelyet értékesíteni akarnak. A tavaly áprilisban elfogadott törvény a szénbányák privatizálásáról azt a kettős célt szolgálja, hogy megszabaduljanak az ágazat veszteségétől és növeljék termelését. Az ország energetikai stratégiája előírja a széntermelés évi 115 millió tonnára emelését a magántőke bevonásával történő korszerűsítés segítségével - írta a UPI. A szénbányák 70 százaléka állami tulajdonban van, és ezek 80 százaléka veszteséges, emiatt évi 160 millió dolláros költségvetési támogatást igényelnek. Az idei év első hét hónapjában az állami bányászati szektor teljes vesztesége 8,4 milliárd dollár volt, 34,2 százalékkal több a tavalyinál.

Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz könnyű vevőt találni a bányákra, miközben a hazai kereslet a szén iránt gyenge, és a termelés az első négy hónapban 1,27 millió tonnával, 4,3 százalékkal csökkent. Ugyancsak problémát jelenthet, hogy a privatizációs törvény értelmében a vevőnek garantálnia kell a szénbányászok szociális védelmét, ami alatt nemcsak az elbocsátásokról való lemondást értik, hanem azt is, hogy az új tulajdonosnak biztosítania kell a bérek stabil növekedését és fenn kell tartania jelenlegi kedvezményeiket.

Viktor Janukovics államfő a bányásznapi ünnepségeken kijelentette, hogy amennyiben bezárnának egy gazdaságosan nem kitermelhető bányát, a bányászoknak új munkahelyet és eddigi jogosultságaikat kell megkapniuk.

Mint a Kommerszant Ukraine szakértője mondta, ilyen körülmények között csak azokat a bányákat fogják tudni eladni, amelyeknek előbb csökkentik a termelési költségeit. Például az egyik, a múlt hónapban meghirdetett állami bányában egy tonna szén kitermelési költsége 85 dollár volt, míg a magántulajdonban levőknél az átlag 50-60 dollár.