Az Ukrajna és Oroszország által kötött gabonaszállítási megállapodás értelmében az exportáló hajókat Isztambulban kell ellenőrizni, és péntektől vasárnapig minden nap legalább 12 hajót ellenőriztek. Ez a korábbi napi hét-kilenchez képest növekedést jelent. Az ellenőrző csoportok száma pénteken ötre emelkedett – mondta Amir Abdulla, a fekete-tengeri gabonakezdeményezés ENSZ-koordinátora a Bloomberg szerint.

A szállítmányozók igyekeznek minél többet exportálni a fekete-tengeri folyosón keresztül, mielőtt a jelenlegi megállapodás lejár, és a tárgyalások a meghosszabbításáról folytatódnak. A Közös Koordinációs Központ szóvivője szerint az ellenőrzésre váró be- és kimenő hajók száma kedden 131 volt, szemben a pénteki 156-tal.

Ukrajna és Oroszország egyaránt változtatásokat kér a megállapodásban a jelenlegi, november 19-i határidőn túli meghosszabbításáról szóló tárgyalások részeként, és Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője szerint Moszkvának biztosítékokra van szüksége a megállapodás folytatásához. Miközben az Ukrajnát ért orosz támadások eszkalálódtak, az ENSZ hétfőn azt mondta, hogy a megállapodás meghosszabbításáról szóló tárgyalások konstruktívak.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés közös koordinációs központja szerint október 16-ig mintegy 7,7 millió tonna gabonát és más élelmiszeripari terméket exportáltak a megállapodásnak köszönhetően.