Ryan Wilson, a Climate Analytics oroszországi elemzője a Climate Home nevű portálnak elmondta, hogy ez a cél elsősorban számviteli trükkökre támaszkodik, nem pedig valós kibocsátáscsökkentésre, és a szankciók nagyrészt nem befolyásolnák.

Oroszország hosszú távú klímastratégiája azt tervezi, hogy a nyilvántartott kibocsátás 2030-ig tovább emelkedik, majd a következő 20 évben lassan csökken. A nettó csökkentések túlnyomó többsége az erdészeti ágazatból származó, nagyon magasra tervezett kibocsátás mérsékléséből származik. Oroszország azt tervezi, hogy megváltoztatja az erdőgazdálkodásból származó kibocsátások számításának módját.

A szén-dioxid-számvitelre vonatkozó globális iránymutatások szerint csak az emberi beavatkozásnak kitett "kezelt erdőkből" származó kibocsátásokat és kibocsátáscsökkentéseket kell számításba venni. Oroszország azonban azt tervezi, hogy minden erdőt "kezelt erdőnek" minősít, és a fák növekedése során a fák által elnyelt szén-dioxid-kibocsátásért jóváírást kér. A világ erdeinek mintegy 20 százaléka Oroszországban található.

Wilson szerint az igaz, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek késhetnek, de az orosz megújulóenergia-célkitűzések nagyon szerények.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.