Az orosz milliárdosok 32 milliárd dollárt (a magyar költségvetésből 2022-ben nyugdíjakra fordítani tervezett összeg két és félszerese) vesztettek az év eleje óta - írja a Moscow Times átvéve a Bloomberg saját számításait. Vagyonuk, ami főként a nyersanyagágazatban tevékenykedő orosz óriásvállalatokban fekszik, a tőzsdék hullámzása miatt zsugorodott.

Az orosz-ukrán konfliktus ugyan tavaly év végén kezdődött, de erőteljesen igazán idén kezdte éreztetni hatását. Az Ukrajna területén lévő szakadár "népköztársaságok" orosz elismerése nagy lapáttal tett rá erre, amire válaszul menetrendszerűen megérkeztek a nyugati szankciók. Az egyik legsúlyosabb ezek közül az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő északi áramlat 2. gázvezeték üzembe helyezésének elhalasztása.

Emellett az orosz oligarchák nyugaton lévő vagyonuk egy részének zárolására és utazási korlátozásokra számíthatnak. Gennagyij Timcsenko, akivel szemben például az Egyesült Királyság vezetett be szankciókat, vagyona közel harmadát bukta az év eddig eltelt két hónapjában. Az EU is körbelövi a Vlagyimir Putyin orosz államfő körüli elitet, miután az orosz parlament alsóházának minden tagjára kiterjedő utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást kezdeményez annak nyomán, hogy a Duma követelte a kormánytól a báb államok elismerését.