Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztésfinanszírozási Szervezete (US International Development Corporation) révén 370 millió dollárt fordít új projektek megvalósítására, emellett 100 milliót tiszta energiaforrásokhoz kapcsolódó fejlesztésekre a szubszaharai Afrikában. Húszmillió dollárból mezőgazdasági kisvállalkozások műtrágyaellátását segítik, tízmillió dollár pedig víziparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásoknak jut.

Az USA egyetértési nyilatkozatot köt az újonnan alakult Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség titkárságával, ami az elnök szerint történelmi lehetőségeket nyit a két fél közötti kereskedelemben és befektetési kapcsolatokban. Afrikában jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térsége, amely 1,3 milliárd embert foglal magába, és évente 3,4 billió dolláros kereskedelmet folytat - írja az MTI.

Szerdán a Millenium Challenge Corporation (MCC) amerikai fejlesztési szervezet 500 millió dolláros (mintegy 200 milliárd forint) közút- és szállításfejlesztési megállapodást írt alá Benin és Niger kormányával. A beruházás megkönnyítheti az áruk eljuttatását tengerparti Cotonou kikötőjéből a környező államok területére - mondta.

Újabb beruházások jönnek

Az elnök hozzátette, hogy az MCC az elmúlt szűk két évben 1,2 milliárd dollár (mintegy 450 milliárd forint) új beruházásról döntött Afrika államaiban, és a következő három évben további 2,5 milliárd dollárt (mintegy 1000 milliárd forint) tervez beruházni az afrikai gazdaságba a mezőgazdaságtól a megújuló technológiákig. A Millennium Challenge Corporation az amerikai kormány kétoldalú segélyszervezete, amelyet 2004-ben alapítottak.

Az amerikai kormány adatai szerint az Egyesült Államok és Afrika államai közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom 2021-ben elérte a 80 milliárd dollárt (mintegy 32 ezer milliárd forint).

Az éves Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó kedden kezdődött és csütörtökön zárul Washingtonban. A tárgyalássorozaton részt vesz az amerikai kormány több tagja, valamint 49 afrikai állam küldöttsége és az Afrikai Unió vezetői.