Az elemzők által várt csökkenéssel szemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban havi szinten az Egyesült Államokban, míg éves összevetésben lassuló növekedést jegyeztek fel.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Census Bureau kedden közzétett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal bővült havi szinten az előző havi 1,1 százalékos növekedést követően – írja az MTI.

Az elemzői előrejelzésben ezzel szemben 0,2 százalékos zsugorodás szerepelt augusztusra.

Az autóeladások nélküli kiskereskedelmi forgalom az elemzők által várt 0,2 százaléknál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal bővült az előző havi 0,4 százalékos növekedés után. Az autó- és az üzemanyag-eladások nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt havi összevetésben, miután júliusban 0,4 százalékkal bővült. 

Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban havi összevetésben, miután júliusban 0,4 százalékkal emelkedett. Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének, a fogyasztói kiadásoknak.

A lakosság fogyasztásán áll a növekedés

Az idei év nyolcadik hónapjában havi összevetésben:

  • 1,7 százalékkal növekedett a bolti vegyes kiskereskedelem
  • 1,4 százalékkal bővült a nem bolti kiskereskedők forgalma
  • 0,7 százalékkal az egészségügyi és testápolási termékeket árusító üzleteké, 
  • 0,3 százalékkal növekedett a sportszer-, hobbi-, hangszer- és könyvesboltok forgalma
  • az éttermek és bárok forgalma nem változott havi bázison

Csökkenést regisztráltak viszont:

  • az élelmiszer- és italboltok, a ruházati boltok, valamint a bútorüzletek eladásainál, itt egyaránt 0,7 százalékos volt a mérséklődés
  • az elektronikai és háztartási cikkeket árusító üzleteknél 1,1 százalék volt zsugorodás
  • a benzinkutak forgalma 1,2 százalékkal mérséklődött

Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal bővült augusztusban, miután egy hónappal korábban, júliusban 2,9 százalékkal nőtt. 

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.

Rácáfoltak az elemzőkre: erős adat érkezett az USA-ból

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés augusztusban a Fed friss adatai szerint.