A feltörekvő piacok értékpapírjainak újraárazása olyan előrehaladott állapotba került, ami már jó lehetőségeket kínál a vásárlásukra - idézte a HSBC stratégiáinak véleményét a CNBC. A bank elemzői úgy vélik, hogy a hamarosan meginduló befektetések első hulláma az összes idetartozó deviza árfolyamára hatni fog, majd ezt követően különbözőképpen folytatódik az egyes országok esetén.

A szakértők jobbnak látják a perui sol és a mexikói peso esélyeit, mint a brazil reáléit. Előnyben részesítenék Észak-Ázsiát Dél-Ázsiával szemben, illetve a lengyel zlotyt a többi európai feltörekvő ország devizájával, köztük a forinttal szemben is.

A HSBC egyetért azzal, hogy a feltörekvő piacokon január végén kibontakozott tőkekivonás katalizátora a Fed monetáris enyhítésének visszavonása volt, amely elsősorban a nagy folyó fizetési mérleghiánnyal küszködő országokat sújtja. Ezek devizája - a török lírától az indiai rúpiáig - 10-20 százalékkal gyengült tavaly május óta. A Fed akkor jelezte először, hogy fokozatosan befejezi a pénznyomtatást.

Nem úgy van az!

A HSBC elemzői azonban nem látják olyan átütőnek a Fed magatartásának hatását, mint mások. Felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai jegybank csak csökkenti a kötvényvásárlásokat, azaz még hónapig folytatja a pénzkínálat növelését. Emellett más nagy központi bankok nem hátrálnak: a Bank of Japan agresszívan, havi 70 milliárd dolláros ütemen tolja a pénzt a gazdaságba, és ezt még bővítheti is az év második felében.

Az Európai Központi Bank várhatóan csatlakozik előbbi két társához azzal, hogy valószínűleg előáll bizonyos monetáris enyhítési intézkedéssel 2014-ben. A Bank of England szintén nem fogja szűkíteni a pénzkínálatot.

Mike Crofton, a Philadelphia Trust Company elnök-vezérigazgatója nem osztja HSBC-s kollégái véleményét. Szerinte továbbra is aggasztó a feltörekvő országok helyzete, a kínai, illetve az európai növekedési problémák visszaüthetnek az ebbe a körbe tartozó államokra. A HSBC-s szakértők elismerik, hogy lehetnek további kiigazító mozgások a feltörekvő devizák árfolyamában a következő hónapokban, de szerintük a folyamat nagyobb részben befejeződött.