A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Nemrégiben hozott határozatot az Európai Bíróság abban az ügyben, amelyet az UEFA indított az Egyesült Királyság és az Európai Bizottság ellen. Az ítélet jóváhagyta az első fokú európai bíróság, a Törvényszék elutasító határozatát.

Az UEFA szervezi az EB utolsó szakaszát, amely 4 évente 31 mérkőzést jelent. Jövedelme a kapcsolódó kereskedelmi jogok értékesítéséből származik, amelyből az európai labdarúgást fejleszti. Jövedelmének 64 százalékát a mérkőzések televíziós közvetítési jogainak átengedése adja − olvasható az ítélet bevezetőjében.

A folytatás: az EU az információhoz való jogot védi, de az egyes tagállamokban − a kulturális különbözőségek miatt − más minősül kiemelten jelentős eseménynek. Ezért az ilyen eseményekről nemzeti hatáskörben kell listát készíteni, amelyeket az Európai Bizottság hagy jóvá, és kihirdeti azokat a hivatalos lapban. A kiemelten jelentős eseményeket a társadalom legszélesebb köréhez kell eljuttatni.

Az Egyesült Királyság felvette a maga listájára az EB utolsó szakaszát, ezt az Európai Bizottság jóváhagyta. Az ottani hagyomány szerint a kiemelten jelentős eseményeket az ingyenes tévécsatornák közvetítik, amelyek a lakosság 95 százalékához jutnak el. A fizetős kábelszolgáltatók csak akkor juthatnak közvetítési joghoz, ha az ingyenes csatornák nem közvetítik az eseményt. Az UEFA azt szerette volna elérni, hogy az "EB utolsó szakasza" ne az összes mérkőzés legyen, hanem annál kevesebb, így a finálé előttieket eladhatja a fizetős csatornáknak, amelyek viszont csak akkor szerződnek, ha kizárólagos jogot kapnak. A bíróság úgy vélte, hogy a selejtezők is fontosak, hiszen akkor dől el, hogy például az adott ország csapata továbbjut-e a bajnokságban.

Az adott esetben a potenciális vásárlók, nevezetesen a BBC és az ITV, az érintett közvetítési jogok árverésen történő értékesítése során hoztak létre szövetséget, és közös ajánlatot nyújtottak be, valamennyi mérkőzésre. Az EB teljes utolsó szakaszának a közvetítését el is nyerték. Az ítélet kiemeli: az uniós jog semmiféle különbséget nem tesz a műsorszolgáltatók különböző kategóriái között, és nem biztosít olyan védelmet a szabad hozzáférésű csatornákat üzemeltető műsorszolgáltatók számára, amelyet megtagad a fizetős csatornákat üzemeltető műsorszolgáltatóktól. Valamennyi műsorszolgáltató szabadon szerezheti meg − többek között − a kiemelten jelentős események közvetítésének nem kizárólagos jogát, és ezeket szabadon közvetíthetik, kizárólagosság nélkül. A gyakorlatban végül is csak a szabad hozzáférésű csatornákat üzemeltető társaságok (a BBC vagy az ITV) közvetítették az EB utolsó szakaszába tartozó mérkőzések összességét az Egyesült Királyságban − miután megkapták az illetékes hatóság (az Office of Communications) engedélyét. Mivel a fizetős csatornákat üzemeltető műsorszolgáltatók csak a kizárólagos közvetítés iránt érdeklődtek, ezért nem is nyújtottak be ajánlatokat, hogy megszerezzék a vonatkozó jogokat.

A kiemelten jelentős események listájára kerülés feltételei:
  • az érintett eseményt világos és átlátható eljárás során vették fel a jegyzékbe;
  • az ilyen esemény érvényesen minősíthető kiemelten jelentősnek;
  • a kiemelten jelentős minősítés összeegyeztethető az uniós jog általános elveivel.