A német és a francia álláspont egyelőre kibékíthetetlen ellentéte miatt nem lépett előre tegnap az EU pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) az európai bankunió működési rendszerének kidolgozásában, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az eredetileg tervezett év végi határidőig egyáltalán nem sikerül létrehozni a közös pénzügyi felügyeletet - jelentette a Reuters. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem tud támogatni olyan megoldásokat, amelyek az Európai Központi Banknak (ECB) adnák az utolsó szó jogát a bankfelügyeleti döntésekben.

Válaszul francia kollégája Pierre Moscovici az éppen ezt előirányzó, elfogadott uniós terv felhígításával vádolta. A közös ellenőrzéssel összekapcsolt uniós bankmentő alap lehetővé tenné, hogy a bajba kerülő pénzintézetek ne rántsák magukkal államaikat - miután nem kormányaiknak kellene megmenti őket -, Berlin azonban attól tart, hogy a közös mentőalap legnagyobb finanszírozójaként Németországnak kellene viselnie a többi tagországhoz tartozó megroggyant bankok rendbe tételének terhét.

Mi mondjuk meg, mi lesz

Schäuble kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy ha végül mégis az ECB hatáskörébe utalják a felügyeleti jogkört, akkor kínai falat kell húzni a bank monetáris és felügyeleti döntéshozatala közé. Ezért jobb lenne külön szervezetekre bízni e két feladat ellátását. Moscovici erre úgy reagált, hogy az EU vezetői arra adtak megbízást a pénzügyminisztereknek, hogy az európai jegybank ernyője alá szervezzék be a közös bankfelügyeletet, amit nem bírálhatnak felül.

Svédországnak külön problémát jelent, hogy miközben nem tagja az eurózónának, bankjainak lényeges finn érdekeltségei vannak, amelyek így kikerülnének a nemzeti hatóság ellenőrzése alól. Hasonló gondokat fogalmazott meg a lengyel és a magyar pénzügyi tárca vezetése a kelet-európai országok nevében. Andres Borg svéd pénzügyminiszter szerint, ha az övezeten kívüli országokat bevonják a közös felügyelet döntéshozatalába, akkor lehet megoldást találni kétségeikre.

Sajtóhírek szerint a pénzügyminiszterek nem akarnak nyitva hagyni szakkérdéseket főnökeik jövő csütörtök-pénteki csúcsértekezlete előtt, mert ezekben ők szeretnének dönteni. Ezért jövő szerdán újabb Ecofin-ülést tartanak.