Az elemzők által becsültnél kevésbé javult a ZEW német gazdaságkutató intézet júniusi, Németországra vonatkozó, következő hat hónapra szóló gazdasági hangulatindexe.

A ZEW honlapjára kedden fölkerült adatok szerint a júniusi mutatószám 47,5 pontra emelkedett a májusi 47,1 pontról. Elemzők véleményének az átlagában lényegesen magasabb mutató, 49,6 pont szerepelt.

Eközben a német gazdaság jelenlegi helyzetére vonatkozó index mínusz 73,8 pontra romlott a májusi mínusz 72,3 pontról. Szakértők javuló mutatóra, mínusz 65 pontra számítottak.

Az euróövezetre vonatkozó júniusi gazdasági hangulatindex 51,3 pontra emelkedett a májusi 47 pontról, elemzők 47,8 pontot vártak. Az aktuális helyzet megítélésére vonatkozó index nem változott májushoz képest, 38,6 ponton maradt júniusban.

Fejlődő ország szintjére süllyed Németország – nagyot ment a durva kritika

Éles kirohanást intézett a német kormány gazdaságpolitikája ellen a Deutsche Börse vezérigazgatója egy rendezvényen. A beszéd nagy felzúdulást keltett miután kikerült az X-re, a kormánypártok politikusai a stílust kifogásolják, de a reakciók alapján nagyon sok üzletember egyetért a tőzsde vezér kendőzetlen megállapításaival.