Felállt székéből Nicolas Demorand, a francai Libération főszerkesztője, miután a baloldali lap munkatársai sztrájkkal adtak nyomatékot átszervezi tervei elutasításának. Demorand novemberben már elbukott egy bizalmi szavazást az újságírók körében, a tulajdonosok bizalmát azonban megőrizte. A főszerkesztő végül úgy érezte, hogy nem tud közvetíteni a lap példányszámának zuhanása miatt változásokat akaró befektetők és az újság eredeti funkciójához ragaszkodó munkatársak között.

Az utóbbiak a múlt pénteken 24 órás sztrájkkal tiltakoztak a vezetőség terve ellen, amely szerint a lap párizsi főhadiszállását átalakították volna egy konferencia- és kulturális központtá. Létrehoztak volna egy televízió- és egy rádióstúdiót, egy vendéglőt és egy bárt is az épületben. A lap köré internetes közösségi site épült volna. A 290 munkatárs szerint a Libération egy újság, nem étterem, vagy közösségi portál, vagy kezdő vállalkozások inkubátorháza.

Demorand a Le Monde-nak adott interjújában azzal magyarázkodott, hogy elmúlt három évét az egyre reménytelenebb pénzszerzésre fordította. A Libérationt meg akarta volna tartani elsősorban újságnak, de elkerülhetetlen, hogy e köré egyéb tevékenységeket szervezzenek, amelyekből elég profit termelődik a nyomtatott újság veszteségének fedezésére. Végül is a szintén baloldali brit Guardiannak is van egy kávézója, miközben elsősorban lapjáról és weboldaláról ismert. Tavaly 15 százalékkal zsugorodott a Libération példányszáma.

Az 1973-ban létrehozott újság egyik társalapítója Jean-Paul Sartre neves baloldali filozófus volt. A kezdetben mindössze négyoldalas kiadvány célja az volt, hogy alternatívát kínáljon az unalmas, szervilis újságírással szemben. Az újságírók a lap hagyományai ellen szervezett puccsnak tarják, hogy a tulajdonosok a legkülönbözőbb szolgáltatásokat összefogó márkanévvé kívánják zülleszteni a Libérationt.