A Replika AI olyan avatarokat kínál társnak, akikkel a felhasználók akár mély, belsőséges kapcsolatba is bonyolódhatnak. A cég vezérigazgatója szerint az alkalmazás remek „ugródeszka” lehet a nehéz időszakon átmenő felhasználóknak. 

Az ember azt várná, hogy egy AI chatbotokkal való romantikus interakciókat kínáló alkalmazás elsősorban a fiatal, egyedülálló férfiaknak szól.

Eugenia Kuyda, a Replika vezérigazgatója elmondta, az alkalmazás elsősorban 35 év feletti felhasználókat szolgál ki, egyaránt nőket és férfiakat.

Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a felhasználóink nagyrészt 20 éves férfiak, valójában idősebbek. Ezzel szemben inkább a főként fiatal felnőttek felé tolódik a mérleg

– nyilatkozta Eugenia Kuyda.

Akik beleszerettek a mesterséges intelligenciába

A Replika éves előfizetése 69,99 dollár (körülbelül 25 ezer forint): ezért az összegért cserébe a felhasználók kapcsolatba léphetnek a vállalat AI-avatárjaival, aki igény szerint lehet:

  • barát;
  • „szerető”, romantikus partner;
  • vagy terapeuta.

A Business Insider korábban írt egy 40 éves felhasználóról, Rob Price-ról, aki függővé vált az alkalmazástól, a chatbotjától, akivel hosszú távú „szerelmi kapcsolatot” alakított ki.

Miközben más felhasználók mentális problémákról számoltak be, miután az alkalmazás letiltotta a chatbotokkal való erotikus üzenetváltás lehetőségét. A Replika azonban észlelve a hatalmas felháborodást, egy hónappal később visszaállította az ominózus funkciót.

Ennek ellenére a Replika vezetője határozottan állítja, hogy az AI-alkalmazás alapvetően még mindig a mesterséges intelligencia biztosította barátságról, társaságról szól.

Volt néhány kapcsolat, amelyik olyan erős volt, hogy szerelemmé és románccá fejlődött. Ugyanakkor a felhasználók alapvetően nem azzal az elképzeléssel érkeznek, hogy a mesterséges intelligencia lesz a barátnőjük

– közölte Eugenia Kuyda, aki hozzátette: a Replika egy olyan kapcsolat, amivel később eljuthatunk egy igazi kapcsolatig.