Az Airbnb a legfrissebb, keddi eredményjelentésében igencsak rossz hírekkel szolgált az amerikai fogyasztókkal kapcsolatban.

A vállalat a következő negyedévben folyamatos mérséklődésre számít a lefoglalt éjszakák,  számában, miközben hasonlóan csillapodik az amerikai vásárlók érdeklődése is. Mindezt tetézi, hogy az emberek sokkal kevésbé terveznek tudatosan és pláne hónapokkal előre – olvasható a Business Insider elemzésében. 

Latin-Amerika és Ázsia-csendes-óceáni térség továbbra is a leggyorsabban növekvő régióink - áll a jelentésben ám elismerik, hogy globálisan rövidebb foglalási átfutási időket látunk, és egyben a kereslet lassulását, különösen az amerikai vendégek körében.  

Az Airbnb pénzügyi igazgatója, Ellie Mertz a többi közt a közel-keleti konfliktussal valamint az újabb és újabb Covid-variánsoktől való félelemmel magyarázza, hogy

az utazásokról az utolsó pillanatokban hoznak döntést az emberek.

Az Airbnb helyzetét nyilvánvalóan nem könnyítette meg, hogy Kaliforniában július 1-én életbe lépett egy fogyasztóvédelmi-jellegű törvény, amely szerint az árképzésben nem lehetnek rejtett költségek, ráadásul a szállás ingyenes lemondhatósága sem csupán opció már, hanem kötelező elem. A pénteken közzé amerikai munkaerőpiaci adatok  – amelyek komoly pánikot okoztak a tőzsdén – az Airbnb részvényeit sem hagyták érintetlenül,

a hétfői fekete nap pedig 1 éves mélypontjára nyomták a cég papírjait a többi technológiai részvénnyel együtt. 

A vállalat nem véletlen az ázsiai és latin-ametikai piacokat emlegeti, ahol felfutást várnak – Európa több országában, különösen a kontinens turisztikailag frekventált mediterrán részén komoly lakhatási válság fenyeget és mindezért kiváló bűnbak lett a rövidtávú lakáskiadás. 

Az Uber és az Airbnb már a múlt, újra az apróhirdetés a menő

Gyakoribb tömegközeledés, tévétorna, vadászat a szállodai leárazásokra: csupán néhány régimódi dolog, amihez a fiatalabb generáció kénytelen visszatérni az infláció és a magas kamatok miatt. >>>

Spanyolországban, a világ második leglátogatottabb országában a turizmus a legfontosabb iparág, a rövid távú bérbeadást széles körben a rekord ingatlanárak egyik fő mozgatórugójaként tartják számon. Ez, valamint a tömegturizmusnak a lakosság életminőségére gyakorolt ​​hatása az elmúlt hónapokban már-már ijesztő méretű tiltakozásokat váltott ki. 

Barcelonában ahol 2028-tól elvileg már ténylegesen betiltják az airbnb-ztetést – függetlenül attól, hogy legálisan működnek-e vagy sem – a tömegturizmust megelégelő tüntetők nemrég vízipisztolyokkal áztatták el a turistákat. 

A Kanári-szigeteken, Malagában vagy Madridban jóformán hasonló a helyzet, ahol a tiltakozások szintén megtették a hatásukat: ha teljes tiltás egyelőre nem is, de náluk is jön a szigorítás. 

Legutóbb pedig a szintén túlterhelt Valencia tartomány állt be a sorba, a helyi hatóságok főleg a feketén kiadott apartmanokra szállnak rá  – akár 600 ezer eurós pénzbírságot kilátásba helyezve. 

– A rövid távú bérbeadás szokatlan növekedésének csak káros hatásai vannak: szociális problémákat, a lakáskínálat visszaesését és ennek következtében az árak növekedését okozhatják – mondta Carlos Mazon, a valenciai kormány elnöke a Bloomberg tudósítása szerint.

A darázsfészekbe láthatólag csak óvatosan nyúlnak a népszerű Benidormot és Alicantét is magába foglaló térségben, ám durván megnehezítik a legális szállásadók dolgát is: az új törvény értelmében, amelyet a helyi törvényhozás pénteken hagyott jóvá, a rövid távú lakásoknak 24 órás portaszolgálatot és internet-hozzáférést is kell biztosítaniuk. Az idegenforgalmi bérbeadáshoz szükséges engedélyt pedig öt évente meg kell majd újítani. 

Valencia régióban, amely magában foglalja a Costa Blanca partvonalat Déniától Torreviejáig, az engedéllyel rendelkező nyaralóapartmanok száma alig egy évtized leforgása alatt 40 ezerről 106 ezerre nőtt. Becslések szerint a feketepiaci lakások száma elérheti az 50 ezret is elérheti, ráadásul többségüket épp az ismert online felületeken kínálják. 

– Olajra lépnek mindenféle ellenőrzés elől. Nyilván nem fizetnek adót. Azt sem tudjuk, hogy a tulajdonosok teljesítik-e a munkavállalóikkal szembeni kötelezettségeiket – mondta Nuria Montes, Valencia turisztikai minisztere a Financial Timesnak.
A magyarországi helyzetről az Index írt nemrég igen nagy részletességgel. Iparági pletykáknál úgy tűnik továbbra sem több a magánszálláshelyek nyitvatartási idejének korlátozása, ám szeptember végéig úgy néz ki eldől, lesz-e új szabályozás. A lap információi szerint 120-180 napban maximalizálnák a magyarországi magánszálláshelyek nyitvatartási idejét, ám az nem derült ki, hogy pontosan hány napot érintene a korlátozás, és hogy a szabályozás mikortól lépne életbe. A kormány mindenesetre szeptember 30-ai határidőt adott a nemzetgazdasági miniszternek egy jogszabály-módosítás megalkotására.
Terézváros önkormányzat viszont úgy tűnik inkább elébe megy a központi szabályozásnak és konzultációt illetve ügydöntő népszavazást tartanak a rövid távú lakáskiadásról - konkrétan, hogy betiltsák-e az Airbnb-típusú szálláshelyeket.

Súlyos döntés előtt a budapesti kerület, kapaszkodhatnak a székükbe az Airbnb-sek

Ügydöntő szavazást indít a rövid távú szálláshelyekről, azaz az Airbnb-szállásokról a VI. kerület önkormányzat. >>>
A polgármester a Facebook-posztjában azt írta, Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások kb. 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak. Hozzátette, az Airbnb-lakások mellett és ellen is vannak érvek, hiszen miközben az önkormányzat tavaly 670 millió forint idegenforgalmi adót szedett be az ilyen típusú szálláshelyek után, a helyieknek sok problémát okoz, melynek hatására a belvárosi kerületek kiürülnek. 
Soproni Tamás ígérete szerint a budapesti lakógyűléssel és a nemzeti konzultációkkal szemben a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a törvényi felhatalmazás alapján a többség akaratát végre fogják hajtani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!