Úgy tűnik, tovább folytatódik a Tesco vesszőfutása. Miután a múlt héten értékesítésének visszaeséséről számolt be, a brókerek egy része rontotta a részvényeire adott minősítését. Ezt követte a Bernstein értékpapír-kereskedelmi cég elemzőinak ma megjelent lehangoló véleménye - jelentette a Guardian.

Feljegyzésük szerint az szupermarketlánc gyorsabban emelte árait az elmúlt néhány évben, mint versenytársai, miközben elvesztette megkülönböztető jellegzetességeit hozzájuk képest. A Tesco nem kínál kiemelkedő minőségű termékeket, de nem értékesíti olcsón nagy tömegű árut sem - vélik a brókercég szakértői.

A vállalat mostanra lehetetlen helyzetbe került. Mivel sem azt az üzenetet nem küldi a piacnak, hogy különleges minőségű termékeivel nyeri meg a vevőket, sem azt, hogy nagy tömegű eladásokkal tesz szert jó profitra, nem tud versenyezni sem az előbbi, sem az utóbbi (diszkont) kategóriába tartozó kiskereskedelmi cégekkel. Korábban egy százalék volt a különbség az amerikai Wal-Mart brit leányvállalata, az Asda és a Tesco részvényára között, ám mostanra öt-kilenc százalékra tágult.

A Bernstein megdorgálja a Tescót csalódást keltő külföldi terjeszkedési kísérleti miatt is. A vállalat copy-paste stílusú, azaz egy kaptafára végrehajtott nemzetközi behatolásai manőverei éppúgy hoztak sikereket, mint csalódást keltő eredményeket - emlékeztetnek az elemzők arra utalva, hogy a cég kénytelen volt kivonulni Japánból és az USA-ból, Kínában pedig össze kellett állnia egy helyi kiskereskedővel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!