A legnagyobb orosz bank a betegeskedő francia-belga Dexia S.A.-tól megvette a török DenizBank részvényeinek 99,85 százalékát 3,02 milliárd euróért. Az üzletet a hét végén zárták le. Fontos része ez a Sberbank külföldi terjeszkedésének, amelynek köszönhetően nyereségének a jelenlegi 2 százalék helyett 7-8 százalékos része származhat az anyaországon kívülről - írta a Vesztyi. Dexia az üzlet miatt a harmadik negyedévben 744 millió eurós veszteséget szenved el, alaptőkéje viszont 638 millióval emelkedik. A DenizBank a hatodik legnagyobb török magánbank, amelynek leánybankjai vannak Ausztriában és Oroszországban is - emlékeztetett a MarketWatch.

A Sberbank - amely februárban 630 millió dollárért megvette az osztrák Volksbank külföldi ágazatát - terjeszkedésének újabb színhelye Belarusz, ahol 1 milliárd dolláros hitelt nyújtott a Belaruskalinak, és részt vesz egy hamuzsír-telep kitermelésében. A belarusz gyár a világ hamuzsír-alapú műtrágya gyártásának harmadát adja a Mining.com szerint.

Az orosz bank az év első nyolc hónapját 239,4 milliárd rubeles (7,41 milliárd dollár) nyereséggel zárta, 6 százalékkal meghaladva a tavalyi év azonos időszakáét, amit elsősorban a nettó kamatnyereség 26,2 százalékos növekedésének köszönhetett. Augusztusban a vállalati hitelkihelyezések 1,2, a lakosságiak 3,3 százalékkal emelkedtek.