Megaberuházásba kezd arab hitelből a szerb főváros - a Belgrád a vízen elnevezésű program keretében új városközpontot építenek a Száva partján, amelynek terveit és modelljét tegnap mutatták be. Alekszander Vutyics miniszterelnök közölte, hogy a főváros szimbólumának szánt, 180 méter magas Belgrád torony külső falai már 2016 vége előtt állni fognak.

A 8-10 évig tartó építkezést jövő februárban kezdik meg, az első szakaszban a tornyon kívül elkészül két lakóépület, két szálloda és a Balkán legnagyobb plázája. A projekt menedzselésére állami vállalatot állítottak fel. Az új városközpontban mintegy 2 millió négyzetméternyi lakó- és irodaterületet hoznak létre.

Mohamed Al Abbar, az Egyesült Arab emírségek Eagle Hills vállalatának tulajdonosa szerint az általuk finanszírozott, több mint 3 milliárd dolláros hitelből finanszírozott projekt nemcsak a városképet alakítja át, de jelentős hatással lesz az egész ország gazdaságára, mivel helyi anyagokat és cégeket alkalmaznak, és tervezésébe is bevonják a szerb építészeket. Az építési területet a szerb állam biztosítja, de tulajdonjogát nem adja át, bérbe adja. A kormányfő szerint a költségek elérhetik a 4 milliárd eurót is.