A brit olajipari óriás BP (The British Petroleum Company) a vártnál nagyobb, 2,8 milliárd dolláros (1020 milliárd forint) nettó nyereséget  ért el. Az energetikai cég bejelentette, hogy 10 százalékkal megemelte osztalékát, és meghosszabbította részvény-visszavásárlási programját.

A BP az év első három hónapjára 2,7 milliárd dollár, 2023 második negyedévére pedig 2,6 milliárd dollár profitot jelentett.

Az energetikai cég bejelentette, hogy 10 százalékkal, részvényenként 8 centre emeli az osztalékát a korábbi 7,27 centről – írja az CNBC.

Kate Thomson, a BP pénzügyi igazgatója kedden elmondta, hogy a cég részvényesi hozam növeléséről szóló döntése 

tükrözi a teljesítményünkbe és a készpénztermelés kilátásaiba vetett bizalmunkat.

A romló tendenciák megállítása

A BP a hónap elején közölte, hogy a gyenge finomítói árrés és az alacsonyabb olajkereskedelmi eredmények valószínűleg 700 millió dollárral rontják a cég második negyedéves eredményét.

A vállalat nettó adósságállománya a második negyedév végén 22,6 milliárd dollár volt,  23,7 milliárd dollárral kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Murray Auchincloss, a BP vezérigazgatója elmondta:

Az egész üzletágban összpontosítunk, és csökkentjük a költségeket, miközben lendületet veszünk a 2025-ig vezető úton.

Egy júniusban bejelentett költségcsökkentési terv részeként Auchincloss létszámstopot rendelt el, és szüneteltette a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekteket.

Növekedés vagy környezetvédelem

A BP-re komoly befektetői nyomás helyeződik, hogy a cég revideálja  a környezetvédelemmel kapcsolatos – a növekedést gátló – ígéreteit és fokozza az olaj- és gázipari beruházásai volumenét.

A brit vállalat volt az egyik első energiaipari óriás, amely bejelentette, hogy „2050-re vagy hamarabb” nettó nullára kívánja csökkenteni a kibocsátást.

A BP korábbi ígérete szerint  az évtized végére  35-40 százalékkal mérséklik a a teljes kibocsátást. A cég tavalyi, a gazdasági realitásokat figyelembe vevő stratégiai frissítésében  már csak 20-30 százalékos  csökkentést irányzott elő. 

Lemaradásban a riválisoktól 

A londoni tőzsdén jegyzett vállalat részvényei nagyjából 2,8 százalékkal csökkentek az elmúlt évhez képest. A BP riválisai közül

  • a  Shell részvényei részvényei idén eddig közel 8 százalékkal emelkedtek,
  • az amerikai Exxon Mobil részvényei pedig több mint 16 százalékkal ugrottak.

A norvég olaj- és gázkitermelő Equinor szerdán 4 százalékos második negyedéves profitcsökkenésről számolt be. A Shell csütörtökön,  az Exxon Mobil és a Chevron pedig pénteken teszi közzé második negyedéves eredményeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!