A felhalmozódott tetemes államadósságok jelentik a legnagyobb terhet még egy ideig a német és az európai bankrendszer stabilitására nézve, ezért a legfontosabb a fenntartható fiskális politika, illetve az ehhez kapcsolódó strukturális reformok keresztülvitele - áll a Bundaesbank dokumentumában.

A Bundesbank a Görögországgal, Írországgal és Portugáliával szemben fennálló követelésekből adódó kockázatokat kezelhetőnek tartja, nagyobb gondot okoz viszont a német bankoknak és biztosítóknak az olasz és a spanyol adósság. Az olasz állammal szemben fennálló követeléseik 42 milliárd euróra rúgnak, míg olasz bankok 54 milliárddal tartoznak nekik. A spanyol államnak 23 milliárd eurót kellene visszafizetnie, az ország bankjai 47 milliárd euróval tartoznak. Ehhez jön még a Bundesbank szerint a biztosítók 15 milliárd eurós kintlevősége Olaszországban és Spanyolországban.

Ezzel szemben a 2011. júniusi állapot szerint a német bankok követelései Görögországban 28 milliárd euróra tehetők, miután már jelentős részt leírtak a tartozásokból.

A Bundesbank elemzése arra is kitér, hogy a német bankok most ellenállóbbak, mint két évvel ezelőtt, a válságos időkre szánt tőketartalék, azaz a tőkemegfelelési ráta a tizenhárom legnagyobb német bankcsoportnál a 2008. évi 8,1 százalékról idén nyárra 13,1 százalékra emelkedett.