Az első, sikertelen versenykiírás meghosszabbításának köszönhetően négyen is jelentkeztek, hogy megvásárolnák a legnagyobb bolgár hadi üzemet, a Vazovszki Masinosztroityelni Zavodi (VMZ) Sopotot. A szófiai parlament még tavaly döntött a vállalat 100 százalékos privatizálásáról, amit számos feltételhez kötöttek. A stratégiai befektető nem változtathatja meg a cég profilját, rendelkeznie kell a fegyvergyártási és fegyverkereskedelmi engedéllyel, három évig nem csökkentheti az alkalmazottak (jelenleg 3700 fős) létszámát és át kell vállalnia a cég 140 millió levás (71,59 millió euró) adósságát. Az árajánlatot december 27-ig kell benyújtani - írta a Novinite hírügynökség.

A privatizációs okmányokat négyen vették meg: a bolgár Sage Consulting SA, az Emko Ldt, a Ruse Dunarit SA és Tihomir Trendafilov szófiai ügyvéd, aki egy külföldi nagyvállatot képvisel, de nem volt hajlandó elárulni, melyiket. A Standart című lap értesülései szerint a rejtélyes cég az izraeli Elbit Systems. A Sage a fegyvergyártáson és -kereskedelmen kívül ingatlanokban és az építőiparban is érdekelt, a Dunarit hadiipari gyártásban, javításban és karbantartásban utazik. Míg ezek érdeklődés érthető, és illik szakmai profiljukba, az Emko csak érintőlegesen foglalkozik lőszerekkel, sokkal aktívabb a jogi, pénzügyi és üzleti tevékenységben, művészeti galériái vannak és műkincsek restaurálását végzi. Ez utóbbi nem állhat nagyon távol egy 1936-ben alapított - bár azóta sokszorosan korszerűsített - üzem megvásárlásától.

A VMZ Sopot alapvetően nem fegyver, hanem lőszergyártó - a kis kaliberű lőszerektől a tank- és légelhárító rakétákig és az ágyúgolyókig igen széles a kínálata, ráadásul a civil piacra is termel: háztartási gépeket, de szerszámokat és élelmiszer-ipari gépeket is előállítanak. Ennek ellenére a cég évek óta súlyos anyagi gondokkal küzd, annyira, hogy állami privatizációs hivatal 2007-ben és 2009-ben értékesítette különböző vagyonelemeit.