Bizonytalanná vált a délnyugat-angliai Street és Glastonbury települések több áruházának jövője is, miután két nagy brit áruházlánc is bejelentette, hogy országos szinten bezárja több tucat hipermarketjét - jelentette a helyi megyei lap, a Central Somerset Gazette. Nagy-Britanniában öt nagy lánc osztozik az áruházi piacon - emlékeztet az újság internetes portálja.

A Tesco szupermarket-óriás a napokban hozta nyilvánosságra azt a tervét, hogy lakatot tesz több mint 40 nagy-britanniai üzletére. A cég szóvivője a site kérdésére nem nyilatkozott arról, hogy a streeti és a glastonburyi áruház felkerült-e a feketelistára. Nehéz döntést hoztunk akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy bezárjuk 43 áruházunkat - fogalmazott a szóvivő. A legelső teendőnk ezzel kapcsolatban, hogy egyeztessünk azokkal a kollégáinkkal, akiket érint a változtatás. Ezek a konzultációk a következő hetekben lesznek.

Somerset középső részének legújabb Tescója mindössze kétéves, ugyanis 2012-ben adták át Glastonburyben. Annak idején is volt már némi vita a hipermarket körül, ugyanis megváltoztatták az építési engedélyt. Eredetileg egy 40 ezer négyzetlábas (3700 négyzetméter) egység épült volna, ám a helyi hatóságok ezt túlzásnak tartották, így végül 2011-ben csupán 25 ezer négyzetlábnyi (2300 négyzetméter) terület elfoglalásához járultak hozzá.

Mint Magyarországon

Emellett kikötötték, hogy a szomszédos Streetben lévő Tesco Metrónak legalább további öt éven át nyitva kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy az áruházlánc vezetősége az év végéig dönthet az utóbbi hipermarket bezárásáról. A Central Somerset Gazette megemlíti még, hogy a Tesco megszünteti az Anglia közepén lévő Cheshuntban lévő központját, lemond 49 tervezett brit hipermarket megnyitásáról, továbbá megszünteti 13 magyarországi áruházát.

A nagy-britanniai kiskereskedelmi piac keménységét mutatja, hogy a Morrisons is lakatot tesz tíz veszteséges egységére 2015-ben. Akárcsak versenytársa, ez a cég sem jelölte meg egyelőre melyik áruházairól van szó. A Morrisonsnak két üzlete van Somerset középső részén, a legöregebbet, amely 25 éve működik Glastonburyben, 25 éve adták át. Morrisons nemrégiben megerősítette, hogy a január 4-ét megelőző hat hétben 3,1 százalékkal esetek eladásai azokban a boltjaiban, amelyek már 2013 végén is működtek.