Idén tavasszal jelentette be lemondását, Noel Quinn, HSBC vezérigazgatója, a döntés váratlanul érte a londoni központú bank befektetőit, akkor rögtön hozzáláttak az utódkereséshez. Azóta megszületett a döntés: a távozó vezető szeptember 2-án adja át az irányítást a jelenlegi pénzügyi igazgatónak, Georges Elhederynek.

Noel Quinn 2019 óta vezeti a vállalatot, az irányítása alatt a hitelintézet globális műveleteinek egy részét eladta, hogy jobban összpontosítson Ázsiára, ahol a nyeresége számottevő részét realizálja.

Quinn azzal zárta a cég vezetőjeként eltöltött utolsó negyedévét, hogy bejelentette:  további 3 milliárd dollárt fizet vissza a részvényeseknek, mivel a pénzintézet a globális banki és piaci bevételek növekedésének köszönhetően az előzetesen vártnál jobb eredménnyel fejezte be ezt az időszakot.

A HSBC adózás előtti nyeresége a júniusig tartó három hónapban 8,9 milliárd dollárra emelkedett, szemben a cég által összeállított 7,78 milliárd dolláros becsléssel-

A távozó vezérigazgató az eredményeket kommentálva elmondta:

A 2023-as rekordnyereség után 2024 első félévében újabb erős nyereségteljesítményt értünk el, ami újabb bizonyítéka annak, hogy stratégiánk működik.

Azonban néhány kulcsfontosságú részleg, így a vagyon- és személyi banki üzletág profitja enyhén: 3,28 milliárd dollárra csökkent.

Üzleti sikerek és leépítés

A kamatlábak emelkedésének köszönhetően a HSBC tavaly rekordnyereségről számolt be, mivel a monetáris hatóságok világszerte szigorítási ciklushoz folyamodtak. A várakozások szerint azonban ez a lendület hamarosan csökkenni fog:

a cég 2024-re 43 milliárd dollár körüli nettó banki kamatbevételt prognosztizált.

Quinn ötéves vezérigazgatósága alatt a hitelintézet radikális szerkezetátalakításába kezdett, minek során 35 ezer munkahelyet szüntetettek meg, és ígéretet tettek az éves költségek 4,5 milliárd dolláros csökkentésére.

A Bloomberg információi szerint a hitelintézet folytatni szeretné kiadásainak csökkentését, ezért lassítják a munkaerő-felvételt, valamint visszafogják az utazási és szórakozási költségeket. Ennek szellemében a szeptemberben hivatalban lépő Elhedery megígérte, hogy  „fenntartható növekedési pályára állítja a bankot”.