Nem véletlenül kongatták meg a Kínában nagy súllyal jelenlévő német autógyártók az elmúlt időszakban a vészharangot. A Brilliance Automotive, a BMW 50 százalékos kínai joint venture partnere ma hajnalban profit warningot tett közzé, amely szerint első féléves eredményei 40 százalékkal elmaradhatnak a tavalyitól - írja a Reuters.

A csökkenés legfőbb okaként a cég közleménye a lassuló eladásokat tette felelőssé. A profit csökkenése elsősorban a kínai gazdaság növekedésének és az autóipar lassulásának tudható be - áll a hongkongi tőzsdén megjelent közleményben.

A Brilliance profitja, amely elsősorban a BMW-vel közös cég nyereségétől függ, ezzel a Reuters számításai szerint 2,2 milliárd jüanra, azaz nagyjából 354,38 milliárd dollárra csökkenhet.

A bejelentés szerint a cég költségei is magasabbak voltak az első fél évben, mivel hamarosan új modellekkel kíván a piacra lépni és új kapacitásokat helyeznek üzembe.

A nagy autógyártók az elmúlt hónapokban sorozatban csökkentették a kínai piacon áraikat, hogy ellensúlyozni tudják a kereslet növekedésének lassulását. A kínai újautó-eladások júniusban 3 százalékos csökkenést mutattak, ez volt az első mínuszos hónap az elmúlt két év során. A kereslet csökkenésében szakértők szerint a kínai tőzsde mélyrepülése is masszív szerepet játszott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!