A vesztett csata után újraszervezi erőforrásait az Intel - derült ki abból a tervből, amelyet tegnap ismertetett a cég a sajtóval. A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója azokkal az apró chipekkel akar áttörést elérni, amelyek kézen, nyakban hordható eszközökbe, mindennapi használati tárgyakba építhetők és orvosi diagnosztikai eszközökként is használhatók. A vállalat új vezérigazgatója, Brian Krzanich ezek gyártásával elébe menne az új technológiai forradalomnak, miután a pc-k processzorainak koronázatlan királya nem ismerte fel időben az okos telefonok és a táblagépek jelentőségét, és ezért lemaradt az ezek chipellátásáért folyó versenyben a brit Arm Holdings mögött - jelentette a Financial Times.

Az atomnál is kisebb elemi részecske alapján Quarkra keresztelt chipcsalád legígéretesebb felhasználása az egészségügy. Készíthetők a segítségével úgynevezett okos kötések, amelyek figyelemmel kísérik viselőjük életjeleit, illetve eldobható érzékelők, amelyeket injekcióval adhat be az orvos vagy egyszerűen lenyelhet a beteg.

Kukkolók aranykora

Ugyanakkor nemrégiben máris vitát kavart az az alkalmazás, amelynek eredeti célja az, hogy például a szülők mikrokamerával figyelhessék gyermekeiket a távolból. A tárgyak internete elnevezéssel illetett jelenség egyetlen óriási kukkolóvá teheti a világot, miután a mindenfelé elhelyezett rejtett mikrofokkal és kamerákkal bárkinek az élete nyomon követhető és kiteregethető az interneten.

Az Intel éves fejlesztői konferenciáján tartott prezentáción Krzanich azt is igyekezett bebizonyítani, hogy a Quark processzorok segítségével a versenyképesség új szintjét képviselő okos mobiltelefonok és táblagépek készíthetők. Bemutatták a első olyan táblakomputerekbe szánt chipet, amelyet kifejezetten a mobilpiac vezető operációs rendszeréhez, a Google Androidjához igazítva fejlesztették ki. Az Intelnél ma már éppen annyi mérnök foglalkozik ezzel a rendszerrel, mint a Microsoft Windowshához igazított technológiával.

Fagyos chip

A mobilpiac meghódítása érdekében egyre kisebb fogyasztású processzorokkal is kísérleteznek. A fórumon megnézhetett a közönség egy chipet, amely olyan kevés hőt termel, hogy nincs szüksége hűtésre. Ez a processzor tovább szűkítheti a távolságot az okos telefonok és a táblagépek között - véli a cég.

A tőzsdei befektetőket persze az érdekli, hogy az Intel fenn tudja-e tartani magas profitrátáját. Ebből a szempontból a vállalat korábbi pc-chipjeinek, illetve a mobilkészülékekbe szánt Atom termékcsaládnak a közeledését tartják a legérdekesebb folyamatnak. Az utóbbi Bay Trail néven futó legújabb tagja idén számos 300-400 dolláros készülékekben jelenhet meg.

A profit nem változik

A befektetők attól tartanak, hogy 25-50 dollárba kerülő Bay Trail-változatokból jóval több kel el, mint a 100 dolláros pc-termékekből - mondja Doug Freedman, az RBC Capital tőketársaság elemzője. Ugyanakkor az olcsóbb chipek a könnyen hordozható termékekbe, köztük a 18 centiméteres képátlójú táblagépekbe kerülnek, ami hagy helyet a nagyobb teljesítményű processzorok értékesítésének a nagyobb teljesítményű számítógépekhez.

Az Intel nem ad árelőrejelzést a Quark termékcsaládra, ám arra számít, hogy óriási tömegű előállításuknak köszönhetően ezek is hozni fogják azt a profitrátát, amelyet a tőzsde a vállalattól megszokott és elvár. A cégvezetés arra számít, hogy több száz milliós nagyságrendben értékesíti majd ezeket a chipeket, amivel az apróságok legnagyobb gyártója lesz az iparágban.