Miután kétségek merültek fel a temelíni atomerőmű két új reaktorral való bővítésének gazdaságosságával kapcsolatban, és érvénytelenítették a versenykiírást, a cseh kormány az év végéig dönt a tender újraindításáról. Az előző fordulóban ketten maradtak versenyben - az orosz-cseh és egy japán-amerikai konzorcium.

Tavaly még úgy tűnt, hogy egyértelműen az orosz ajánlat az előnyösebb, mert hajlandók lettek volna hitellel támogatni a 15 milliárd dollárra becsült beruházást. Az ügy elsősorban azon akadt el, hogy a kormány nem volt hajlandó vállalni az építtető CEZ követelését, hogy garantálja a majdani erőmű által termelt áram árát.

A politikai helyzet radikális változása miatt a prágai rádió kommentárja szerint valószínűleg az oroszok kiesnek a versenyből. Az Atomsztrojekszport várható "diszkvalifikálásával" sem fog azonban egyedül a nyeregben maradni a japán tulajdonban került amerikai Westinghouse. A dél-koreai kormány már bejelentette, hogy állami energiavállalata, a KEPCO kész indulni az új tenderen, és a napokban beszállt a versenybe Peking is, közölve, hogy ők is indulnának.