A LOT lengyel légitársaság átvette a nyolc megrendeltből az első Boeing 787-es Dreamlinert, ezzel Európában elsőként szállíthat utasokat ezzel a régen várt típussal. A gép Seattle-ből ma érkezik Varsóba, útjának utolsó szakaszán a lengyel légtérben a lengyel légierő F-16-os vadászgépei kísérik. Marcin Piróg, a PLL LOT elnöke szerint történelmi esemény ez, a Dreamlinerekkel a légitársaság fog a legmodernebb légiflottával rendelkezni Európában.

Az ügyre joggal mondhatjuk, hogy a türelem meghozta gyümölcsét, amiért a Boeing vezetői köszönetet is mondtak a LOT-nak - ugyanis az eredeti megállapodás szerint már 2008-ban meg kellett volna kapni a lengyeleknek a gépeket. Mint Piróg elmondta, az új repülőkkel új járatokat nyithatnak, többek között Ázsiába, ami hozzájárulhat a cég anyagi helyzetének javításához - írta a Money.pl. Előbb azonban az európai vonalakon repülik, az első útja utasokkal december 14-ikén Varsóból Prágába vezet, majd még hét városba a kontinensen, köztük Budapestre is.

A következő négy Dreamlinert jövőre folyamatosan szállítja a Boeing, az utolsó hármat pedig 2014-2015-ben. A tengeren túlra jövő januárban indulnak a gépek. A LOT-nál három osztály lesz a repülőkön: az üzleti 18 - ággyá alakítható - fotellel, a premium economy 21 és az economy 213 üléssel. Valamennyi osztályon minden üléshez monitor tartozik, amin nemcsak filmet nézni, de videojátékot játszani is lehet, s az utasok új menüből válogathatnak, emellett újra ingyen szolgálnak el szeszes italokat.

Bár a Dreamlinerek bérlése drágább az eddig használt Boeing 767-eseknél, összesített üzemeltetési költségük nem lesz nagyobb, mivel az új típus mintegy 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és olcsóbb a karbantartása is. Ami vezetésüket illeti, már 100 lengyel pilóta átment a szükséges átképzésen, ketten közülük hozzák Varsóba az első gépet.

A főleg kompozit anyagokból épült Dreamliner az első, közepesnek mondható méretű repülőgép, amely leszállás nélkül képes 14,2-15,2 ezer kilométeres utat megtenni. Ez lehetővé teszi, hogy Varsóból közvetlen járatot indíthassanak például New Yorkba vagy Pekingbe.