A líbiai Sharara olajmező kitermelése szombat estére napi 30 ezer hordóval 230 ezerre csökkent, miután az üzemeltetők utasítást kaptak a termelés részleges leállításának megkezdésére – írja a Bloomberg.

A lap hozzáteszi: három, nevét ugyan nem vállaló, mégis egymástól független forrás erősítette meg egybehangzóan az információt.

A kitermelés leállításának oka egyelőre nem derült ki, ahogy az sem, hogy mikor áll le teljesen, amennyiben egyáltalán teljesen leáll.

A szóban forgó délkelet-líbiai olajmező a National Oil Corp. állami olajvállalat, a francia Total SE, a spanyol Repsol SA, az osztrák OMV és a norvég Equinor közös üzleteként működik.

Líbia rendelkezik Afrika legnagyobb olajkészleteivel, azonban az energiatermelés gyakran válik politikai konfliktusok áldozatává. A helyi fegyveres csoportok és tüntetők például rendszeresen foglalják le és állítják le az egyes létesítményeket, hogy érvényesítsék követeléseiket.

Mintha már nem is az EU tagja lenne Magyarország, lekapcsolhatjuk Ukrajnában az áramot

Kijev egy olyan energiafegyvert vetett be, amely egyelőre inkább fáj Szlovákiának és Magyarországnak, mint az agresszor oroszoknak. Térségünk kormányainak a helyzete behatárolt, de a brüsszeli segítség elmaradása miatt válaszlépéseket fontolgatnak. Szakértővel néztük át a helyzetet.

A részletekről ITT írtunk bővebben.