Az LVMH vezérigazgatójának vagyona a luxuscikkek iránti kereslet visszaesése közepette látványosan zuhan. Bernard Arnault vagyona a Bloomberg Billionaires Index becslése szerint a március végi 231 milliárd dolláros csúcsról a héten 185 milliárd dollárra esett vissza. Ez mintegy 20 százalékos, azaz 46 milliárd dolláros csökkenést jelent mindössze négy hónap alatt.

Ennek ellenére a 75 éves francia milliárdos továbbra is a világ harmadik leggazdagabb embere, és az Egyesült Államokon kívül a leggazdagabb. A Bloomberg rangsorának élén gyakran helyet cserél Elon Muskkal és Jeff Bezosszal is – írja a Business Insider.

Arnault az egyetlen olyan személy a világ 15 leggazdagabb embere közül, akinek a kimutatás szerint 2024-ben eddig csökkent a vagyona.

Arnault 48 százalékos részesedéssel rendelkezik az LVMH-ban. A luxuscikk-konglomerátum, amely olyan márkákat birtokol, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior, a Tag Heuer és a Tiffany & Co., kedden csalódást keltő eredményt jelentett:

a bevétel 1,3 százalékkal 41,7 milliárd euróra (16,2 ezermilliárd forint) csökkent 2024 első felében. A ruhák és bőráruk, a pezsgő, valamint az órák és ékszerek értékesítése is mind visszaesett.

A vállalat „a fogyasztói kiadások általános visszaesésére, a kiskereskedők készletcsökkentésére és a kedvezőtlen kínai piaci környezetre” hivatkozott a nyereségről szóló közleményben, és azt mondta, hogy eredményei a kereslet normalizálódását mutatják. A luxuspiac a világjárványt követően fellendült, de azóta megint visszaesett.

A kínai luxuspiacon nagy visszaesés tapasztalható, részben azért, mert a kínai vásárlók a drága vásárlásaikat főleg Japánban bonyolítják le. A „luxus szégyellnivaló” magatartás is erősödik, mivel a potenciális vevők a gazdasági visszaesés időszakában ódzkodnak a magas árú státuszcikkek megvásárlásától.