A vártnál nagyobb, mintegy 3 milliárd cseh korona (kb. 35,5 milliárd forint) értékű érckészletet találtak a Brno közelében levő uránbányában. Ennek köszönhetően a kimerülőben levő bánya - az utolsó ilyen Európában - még legalább öt évig folytathatja a kitermelést.

Jiri Jez, az állami Diamo uránbánya-vállalat igazgatója elmondta, hogy a készletekre egy három éve lezárt tárnában bukkantak rá, ahol folyamatosan újabb és újabb, ráadásul igen jó minőségű ércre bukkannak. A kutatást folytatják, mivel évről-évre több uránt találnak, mint amennyit kibányásznak. A helybeliek örömmel fogadták a hírt, mert a bánya több mint 50 éve biztosít megélhetést a környéken lakóknak, és a képzett bányászok sokadik generációja nemigen alkalmazhatná máshol a szaktudását.

A bánya működésének meghosszabbítása azt is jelenti, hogy több pénzt tud juttatni maga és környéke ökológiai megtisztítására - ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Az 1956 óta üzemelő uránbánya bezárás utáni megtisztítása a becslések szerint mintegy 15 milliárd koronába fog kerülni, ami semmilyen állami tervben nem szerepel, tehát vélhetően a vállalatnak kell kitermelnie. A Diamo éves termelése jelenleg évi 600 tonna urán - a csúcsot jelentő ötvenes években ez még 3 000 tonna volt. Akkor leginkább politikai foglyokat dolgoztattak a tárnákban, megfelelő védőruházat nélkül, ami sokak sugármérgezéses halálát okozta.

A cég felmérése szerint, amely országszerte felelős az uránkutatásért, 164 uránlelőhely van Csehországban, amelyekből 66-ot már kibányásztak. Az utóbbi időben a nagy nemzetközi bányavállalatok is érdeklődnek a csehországi lelőhelyek iránt.