A bankcsoport 566 millió eurós kamatbevételt könyvelhetett el, ez közel 9 százalékos visszaesés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A Raiffeisen a legtöbb piacon csökkenteni tudta céltartalékképzését, Magyarországon viszont (a végtörlesztések folytán) duplázni kényszerült.

A jövőt tekintve a sajáttőke-arányos megtérülés terén közép távon a pénzintézet a korábbi 15-20 százalékos sáv helyett a közép-európai gazdasági fejleményekre tekintettel már csak 15 százalékot céloz meg, a lengyel Polbank akvizícióját is figyelembe véve. (Igaz, a Reuters szerint ezzel még mindig az európai bankok élcsoportjába tartozna, a szektorátlag 10-15 százalékkal számol.)

A Raiffeisen ezen felül visszatáncolt azon korábbi kijelentése mögül, miszerint a nem teljesítő hitelek aránya a második félévben tetőzik, a menedzsment szerint ugyanis már nem előrejelezhető pontosan a folyamat. A jövőben ezért még könnyen elképzelhető a céltartalékolás bővülése, ám ez nem feltétlenül jár majd együtt a rossz hitelek állományának jelentős növekedésével a gyorsjelentés szerint.

A társaság felhívta a figyelmet arra is, hogy ukrajnai bankérdekeltségén goodwill leírásra kényszerülhet.

A Raiffeisen core tier 1 tőkemegfelelési mutatója 7,9 százalékon állt szeptember végén. Az európai bankfelügyeleti hatóság által jövő év közepére elérni hivatott 9 százalékhoz így 2,5 milliárd eurónyi tőke bevonására lesz szüksége a banknak. A társaság közölte, olyan lépéseken dolgozik, amelyek 2,5-3,6 milliárd euróval javítanák tőkehelyzetét.

A tervezett intézkedések közt szerepel a válság során kibocsátott szavazati joggal nem járó magánkézben lévő 1 milliárd eurónyi részvényállomány az EBA által elfogadott típusú papírokra cserélése, a kockázatos eszközöket 900 millió euróval csökkentenék, míg 800 milliót a visszatartott nyereségből és egyéb megoldásokból számítanának be.

A Raiffeisen részvényei közel 6 százalékkal drágultak a gyorsjelentés után késő délelőtt.